EU-geld onderzoek BSE

STRAATSBURG, 14 NOV. De Europese Commissie trekt 50 miljoen ECU (ongeveer 110 miljoen gulden) uit voor onderzoek naar de gekke-koeienziekte (BSE). Dat hebben de Europese Commissarissen voor Wetenschap (Cresson) en Fischler (Landbouw) gisteren in Straatsburg bekendgemaakt. Volgens Cresson is het noodzakelijk. “De publieke opinie in Europa zou het niet begrijpen als boeren wel gecompenseerd worden (voor het slachten van hun koeien) terwijl er geen geld beschikbaar is voor onderzoek”, aldus Cresson.

Het onderzoek, dat in 1998 afgerond moet zijn, zal zich concentreren op onder meer de mogelijke overdracht van de ziekte op mensen. Vorige maand zette een aantal lidstaten, waaronder Nederland, grote vraagtekens bij plannen van Cresson om extra geld vrij te maken naar onderzoek over BSE. De Commissaris onderstreepte gisteren dat de Commissie een gedeelte van de 110 miljoen al gevonden heeft op de huidige begroting. De definitieve plannen voor het onderzoek worden volgende maand ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese ministerraad.