Duitse 'hygiënici' strijden tegen roken

BONN, 14 NOV. Eindelijk heeft het Duitse parlement de roker de wacht aangezegd. Binnenkort kan de 'nicotine-junk' tijdens een etentje in een restaurant niet meer ongevraagd een sigaret opsteken. Wie het waagt op zijn werk te roken, kan rekenen op een geldboete van maximaal honderd mark.

Dat is de kern van een wetsvoorstel dat gisteren werd ingediend door CDU, CSU, SPD en FDP met het doel de niet-roker te beschermen. In Duitsland wordt in tegenstelling tot Nederland en zeker de Verenigde Staten, overal volop gerookt. In de rij voor het loket van het postkantoor, in de bus, op straat of aan tafel steekt de roker nonchalant een sigaret op.

Daaraan willen de regeringspartijen en de oppositie samen een einde maken. Niet door een direct rookverbod, of de instelling van een 'rookpolitie'. Dat wordt in deze tijd ongepast gevonden. “We voeren geen oorlog tegen rokers”, zegt de christen-democraat Roland Sauer die het wetsontwerp samen met Uta Titze-Stecher van de SPD heeft ingediend.

Wat willen ze dan wel? Er moet een boete van vijftig mark komen voor de “nonchalante roker”. En de “opzettelijke roker” moet het volle pond van honderd mark betalen. De werkgever die dit op de werkvloer allemaal niet goed in de gaten houdt, wacht een geldboete van vijfduizend mark.

Opvallend is dat het juist de grote partijen zijn die met dit voorstel komen. Partijcongressen zoals onlangs die van de CDU in Hannover, worden over het algemeen ruimschoots gesponsord door de invloedrijke Duitse sigarettenindustrie.

De conservatieve Frankfurter Allgemeine hekelt in een commentaar de regelzucht en verwijt de voormalige “anti-autoritaire” afgevaardigden bij Groenen en SPD te zijn verworden tot “sociaal-hygiënici” die het in hun poetswoede niet kunnen verdragen dat het er in een vrije maatschappij onordelijk aan toegaat.