Chinese dissident Wang Dan in beroep

PEKING, 14 NOV. De voormalige Chinese studentenleider Wang Dan, die eind vorige maand tijdens een besloten proces werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar, gaat vrijdag tegen zijn vonnis in hoger beroep. Dat heeft de moeder van Wang, die tevens optreedt als zijn advocaat, vandaag bevestigd tegenover het Britse persbureau Reuter.

Wang werd op 30 oktober, na een proces van vier uur, veroordeeld wegens “samenzwering tot omverwerping van de Chinese staat”. Volgens het officiële Chinese persbureau Nieuw China die dag zou de 27-jarige Wang de staatsveiligheid hebben bedreigd en contact hebben gezocht met “kwaadwillende” buitenlandse organisaties. Wang zou zich verder schuldig hebben gemaakt aan het schrijven van kritische artikelen en andere dissidenten financiële bijstand hebben verleend.

Wang Liyun, de moeder en advocaat van de dissident, zei eerder deze week te verwachten dat het hoger beroep weinig zal uithalen. “Maar ik geloof dat het hun [de Chinese juridische instanties] ontbreekt aan feiten en wettelijke rechtvaardiging. Op grond van de feiten die zijn gepresenteerd, kan nooit de beschuldiging worden geuit dat is getracht de regering omver te werpen”, aldus Wang Liyun.

Het is uiterst onwaarschijnlijk dat Wang wordt vrijgepleit of strafvermindering krijgt omdat nooit eerder in China gehoor is gegeven aan het hoger beroep van politieke gevangenen. Doorgaans valt niet te tornen aan een geveld vonnis. Peking is dan ook ongevoelig geweest voor de golf van buitenlandse protesten die de veroordeling van Wang tot gevolg heeft gehad. De Chinese autoriteiten hebben slechts in een groot artikel in de Engelstalige China Daily bevestigd dat sprake is geweest van een eerlijk proces en dat het buitenland zich niet te mengen heeft in “China's binnenlandse aangelegenheden”.

Door het verharde overheidsbeleid in de afgelopen jaren is de dissidentenbeweging in China vrijwel uitgeroeid. Het communistische regime in Peking tolereert geen enkele kritiek en lapt voortdurend internationale afspraken aan zijn laars, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waaraan China zich als lid van de Verenigde Naties dient te houden.

    • Floris-Jan van Luyn