CDA in Apeldoorn werft leden met kortingspas

APELDOORN, 14 NOV. Het CDA in Apeldoorn gaat nieuwe leden vanaf volgende maand een kortingspas verstrekken. De pas geeft de houder recht op korting bij een aantal bedrijven in de gemeente. De landelijke CDA-partijvoorzitter, Hans Helgers, heeft zijn fiat voor de actie gegeven.

Volgens initiatiefnemer R.P. 't Hart van de Apeldoornse afdeling van het CDA, is het idee ontstaan tijdens een vergadering van de werkgroep Financiën. Daar werd geconstateerd dat er dringend leden moesten worden toegevoegd aan het huidige bestand van 500. “We willen onze financiële positie versterken. Eén manier daarvoor hebben we nu gevonden in de uitgifte van een clubpas”, aldus 't Hart, in Apeldoorn CDA-vice-voorzitter.

De pas is niet bedoeld voor korting bij bakker of slager, zegt 't Hart. “Wij richten ons op de duurdere goederen en diensten, zoals van verzekeraars, accountants en autobedrijven.” De partij heeft tot nu toe toezeggingen van twee bedrijven in de gemeente. Hoe groot de kortingen zullen zijn, valt volgens 't Hart niet te zeggen, omdat de hoogte afhankelijk is van het soort bedrijf en het produkt dat gekocht wordt. “Men moet denken aan een kleine korting, misschien een paar procent.” Het Apeldoornse bedrijfsleven stort een nog onbekend percentage van de opbrengst die via het pasje wordt binnengehaald terug in de CDA-partijkas. “Zo verdient iedereen eraan.”

Om belangenverstrengeling tussen partij en middenstand te voorkomen, krijgen de negen raadsleden en de twee wethouders in de gemeenteraad geen kortingspas. De raadsleden en wethouders die desondanks korting proberen te krijgen komen op een onverkiesbare plaats te staan, waarschuwt 't Hart. De partij ziet volgens hem geen enkel kwaad in de actie, al geeft hij toe dat het idee niet onverdeeld positief wordt ontvangen door de huidige leden. “Die reageren verdeeld.”

De vice-voorzitter vindt het geen probleem dat op de ledenlijst van de christelijke partij op deze manier atheïstische nieuwkomers terecht zouden kunnen komen. “We vragen iemand niet naar zijn achtergrond. We hopen dat onze ideeën hem aanspreken.” 't Hart geeft wel toe dat de kans bestaat dat een nieuw lid voornamelijk lid wordt vanwege het pasje.

De kosten van het CDA-lidmaatschap zijn inkomensafhankelijk, waarbij de ondergrens 66 gulden per jaar is. Wie in Apeldoorn een nieuwe auto wil kopen en daarvoor het pasje van de partij kan gebruiken, heeft de kosten er ineens uit, en kan vervolgens zijn lidmaatschap opzeggen. 't Hart: “Als zo iemand binnen is, krijgt hij ook ons ledenblad en de uitnodigingen voor vergaderingen. We hopen dat hij uiteindelijk actief lid wordt. Hoe groot die kans is? Ja, dat is niet te zeggen.” Het CDA in Apeldoorn hoopt op een jaarlijkse ledenaanwas van tien tot twintig procent.