Britse inflatie loopt fors op

LONDEN, 14 NOV. De inflatie in Groot-Brittannië is de afgelopen maand sterk opgelopen. Het Britse bureau voor de statistiek maakte vanmorgen bekend dat de consumentenprijzen in oktober 2,7 procent hoger waren dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Er was een percentage verwacht van 2,5. In september bedroeg de inflatie 2,1 procent. De prijsindex zonder de hypotheekrente, een gegeven dat de regering graag als maatstaf aanhoudt, steeg de afgelopen maand ten opzichte van oktober 1995 met 3,3 procent, tegen 2,9 procent in september. Analisten hadden een stijging voorzien van 3,1 procent. De Britse minister van Financiën Kenneth Clarke verklaarde naar aanleiding van de tegenvallende cijfers dat de oorzaak van de stijging vooral moet worden gezocht in het lage niveau van de prijzen van een jaar geleden. President Eddie George van de Britse centrale bank waarschuwde er de laatste tijd steeds al voor dat de rente omhoog kan gaan teneinde de inflatie te beteugelen. (KRF)