Birma-tekst Wim Kan niet op veiling

HAARLEM, 14 NOV. De dagboekaantekeningen en teksten die Wim Kan in de eerste maanden van 1945 maakte toen hij krijgsgevangen was in Birma, komen niet op de veiling.

De anonieme eigenaar, die het materiaal eind deze maand door het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper wilde laten verkopen, heeft de lang verloren gewaande stukken geschonken aan Kans vroegere medewerker Frans Rühl. De verkoop van de honderden andere archiefstukken van Wim Kan, op 26 november, gaat wel door.

Na het overlijden van Wim Kan heeft zijn weduwe Corry Vonk een codicil opgesteld, waarmee ze Rühl erfgenaam maakte van onder meer de Birma-dagboeken van Kan. Zeven jaar geleden stelde hij daaruit de bundel Burma-dagboek 1942-1945 samen, zonder de aantekeningen van begin 1945. Rühl meldde zich bij het veilinghuis toen daar de stukken opdoken. Daarop besloten Bubb Kuyper en de huidige eigenaar van het archief dat het “wel zo galant” was de teksten aan hem te geven in plaats van ze te verkopen.

De teksten hadden volgens de catalogus tussen de 500 en 700 gulden moeten opbrengen. Brieven aan Kan van Simon Carmiggelt en Annie M.G. Schmidt worden wel geveild, alsmede liefdesbrieven.