Athene geeft meer geld uit voor defensie

ATHENE, 14 NOV. De Griekse regering heeft gisteren aangekondigd de defensieuitgaven tot 2007 te verhogen met ongeveer 27 miljard gulden. De helft van het geld zal voor het jaar 2000 worden besteed. Dat zal echter volgens de regering de doelstellingen voor toetreding tot de Europese Economische en Monetaire unie niet in gevaar brengen.

In de komende jaren wil Griekenland, dat toch al een omvangrijke defensiebegroting heeft, ondermeer vier vliegende radar-systemen van het type AWACS aanschaffen, zestig gevechtsvliegtuigen, en verder ondermeer onderzeeërs, tanks, transporthelikopters en luchtverdedigingssystemen. De extra uitgaven zijn volgens premier Costas Simitis nodig om mogelijke dreiging vanuit Turkije te weerstaan. De beslissing komt vlak nadat de Turkse regering heeft besloten haar defensiebegroting voor volgend jaar te verdubbelen tot ongeveer 13 miljard gulden. “Ons land wordt geconfronteerd met provocaties en dreigingen vanuit Turkije”, aldus Simitis. “Onze positie tegenover Turkije is duidelijk. We vragen niets, maar we zullen ook niets weggeven.”

In januari leidde een conflict met Turkije, een van de vele tussen beide NAVO-lidstaten, over een onbewoond eilandje in de Egeïsche Zee bijna tot een oorlog.

Om aan het geld voor defensie te komen zal de Griekse regering onder meer buitenlandse leningen afsluiten. Verder zal volgens Griekse functionarissen aan Grieken die in het buitenland wonen een bijdrage worden gevraagd. (AP, Reuter)