Arrestatiebevel tegen DDR-voorman Krenz na uitspraak van Hof

BERLIJN, 14 NOV. De Duitse justitie heeft vanmorgen een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Egon Krenz, de laatste leider van Oost-Duitsland, en drie andere Politbureauleden uit de vroegere DDR. De vier zijn volgens justitie medeverantwoordelijk voor de dood van tientallen Oostduitsers die in het verleden hebben geprobeerd hun land te ontvluchten.

De arrestatiebevelen zijn het gevolg van een uitspraak van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe. De hoogste Duitse rechtbank, die de rechtspraak toetst aan de Duitse grondwet, oordeelde maandag dat de Duitse justitie bevoegd is zich uit te spreken over zaken die het voormalige Oost-Duitsland betreffen. Drie andere voormalige leiders uit de DDR hadden om een uitspraak van het Hof gevraagd na hun veroordeling in 1993 door een federale rechtbank, wegens betrokkenheid bij de dood van vluchtelingen die de Muur probeerden over te steken. De drie, onder wie ex-minister van Defensie Heinz Kessler, kregen gevangenisstraffen van viereneen half tot zeven jaar. Tot nu toe zijn al meer dan dertig voormalige grensbewakers veroordeeld, meestal tot lichte straffen. Meer dan honderd anderen wacht mogelijk nog een proces.

De 58-jarige Krenz noemde de uitspraak van het Hof eerder deze week een vorm van “overwinnaars rechtspraak” met als doel om “Oost-Duitsland te criminaliseren”. Volgens Krenz heeft het Hof “Oost-Duitsland op gelijk niveau geplaatst met het Derde Rijk. Dat is een schande in het licht van de fascistische misdaden en West-Duitslands eigen problemen met het fascistische verleden.”

Het Hof heeft zich in zijn uitspraak van maandag niet zozeer laten leiden door de vraag of de Duitse justitie bevoegd is zich uit te spreken over Oostduitse zaken, alswel door de ernst van de gepleegde feiten. Het Hof stelde dat het doden van mensen die hun land proberen te ontvluchten in strijd is met algemene uitgangspunten inzake mensenrechten. (Reuter, AP)