AEX handhaaft niveau boven 600 punten

AMSTERDAM, 14 nov. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen de opmars voortgezet die gisteren leidde tot het doorbreken van de grens van 600 punten van het AEX-koersgemiddelde. Amsterdam volgde de ontwikkelingen in het buitenland.

AMSTERDAM Zowel veel Europese markten als New York en Tokio gaven lichte stijgingen te zien, met nipt een nieuw record voor Frankfurt, waar de DAX-index rond het middaguur 0,03 procent hoger noteerde op 2773,60 punten.

Volgens handelaren in Amsterdam wordt de markt in Nederland echter niet echt gedragen door fundamentele ontwikkelingen. Wall Street sloot weer hoger nadat de Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zijn beleidsvergadering afsloot met de mededeling dat de Amerikaanse rente niet omhoog gaat.

De AEX-index schoof na de opening van het Damrak nog eens ruim twee punten omhoog naar 604,14. Volgens de handel had dit vooral een psychologische oorzaak. Na het passeren van een belangrijke grens komen er vaak kopers opzetten. Toch nam op de niet overdreven drukke beurs vooral de optiehandel een flink deel van de activiteiten voor zijn rekening.

Het is er de optiehandel alles aan gelegen, de index de komende dagen omlaag te drukken. Eind deze week lopen diverse optieseries af, ook die op de AEX. Staat de index boven de 600, dan moet de handel zijn nog openstaande posities dekken door aandelen duurder te kopen.

Van de grote fondsen konden Olies 1,20 gulden aan de koers toevoegen op 277,70 gulden. Randstad trok 1 gulden aan op 130,50 gulden. De echte uitschieters deden zich meer in neerwaartse richting voor. DSM zakte 1,40 gulden op 159,50 gulden, Heineken 1,40 gulden op 322,60 gulden en Océ 1,50 gulden op 184 gulden.

Op de lokale markt had bedrijfsnieuws enige invloed. Norit, dat gisteren een overneming aankondigde en een fraaie winstvoorspelling deed, steeg 1,40 gulden naar 22,80 gulden. Na de melding van een onveranderde halfjaarwinst van kantoorinrichter Samas leverde dat aandeel 2 gulden in op 59,50 gulden.

De Amerikaanse dollar toonde zich ongevoelig voor het uitblijven van de Amerikaanse rentestap. Het pond sterling vloog vanmorgen wel omhoog naar 2,81 gulden, nadat een alarmerend bericht over de inflatie de kans op een hogere rente in Groot-Brittannië verhoogde.

NEW YORK Het uitblijven van een rentebesluit door de Amerikaanse centrale banken deed Wall Street gisteren deugd. Het Dow Jones-gemiddelde draaide na een zwakke opening bij en eindigde 8,21 punten hoger op 6274,25, alweer een record.

Aanvankelijk eisten winstnemingen hun tol, waardoor de Dow kort na de opening 21 punten moest prijsgeven. Het nieuws over meevallende producentenprijzen in de Verenigde Staten, en het rentebesluit keerden het tij. De index van de producentenprijzen is vorige maand verrassend met 0,3 procent gezakt, als tenminste de energie- en voedselprijzen niet worden meegerekend. Des te minder reden voor de in “Fed” verenigde centrale banken om het rentewapen in te zetten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een weinig inspirerende dag. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg met een magere 51,60 punten tot 21.031,04. Net zoals op voorgaande dagen richtte de handel zich op de termijnmarkt. Nippon Steel was het meest verhandelde fonds.