Aanslagen gevreesd; Spanning om akkoord van Hebron groeit

TEL AVIV, 14 NOV. Aan rechts-religieuze zijde in Israel groeien spanningen en woede tegen de regering nu een akkoord met de Palestijnen over de Israelische ontruiming van het grootste deel van Hebron nabij lijkt. Premier Netanyahu stelde gisteren een voorgenomen bezoek aan de VS uit met het oog op 'Hebron'.

Dat is volgens Israelische commentatoren een aanwijzing dat een akkoord nabij is, hoewel dergelijke voorspellingen reeds drie weken dagelijks worden gedaan.

Israelische veiligheidskringen zijn van oordeel dat naarmate het akkoord over Hebron dichterbij komt het gevaar van een aanslag op premier Netanyahu toeneemt. De veiligheidsmaatregelen rondom Netanyahu en diens minister van Defensie, Yitzhak Mordechai, zijn daarom verder verscherpt. Op verscheidene plaatsen in Israel verschijnen weer ophitsende teksten gespoten die doen denken aan de woorden die werden gebruikt voordat premier Yitzhak Rabin werd vermoord. “Bibi, je treedt in het voetspoor van Yitzhak, de verrader. Dat is gevaarlijk. Bibi, dat is slecht voor de joden”, is een tekst die gisteren in rode letters verscheen op een muur in Jeruzalem en was getekend door Kach, de verboden extremistische beweging van Rabbijn Meir Kahane, die zelf in de VS werd vermoord.

Hoezeer de spanning in religieus-nationalistische kringen oploopt blijkt ook uit de verering van dr Baruch Goldstein, die drie jaar geleden 29 biddende Palestijnen vermoordde in de moskee in de Grot van Makpela in Hebron. Rabbijn Elitsur Segal heeft deze daad van de “heilige Goldstein” in een blad van een jesjiwe (religieus opleidingsinstituut) in de nederzetting Tapoeach in bezet gebied , 'De zonen van de profeten', gewettigd. “Het is toegestaan een daad die tot dood en zelfmoord leidt uit naam van de hemel uit te voeren zoals de heilige dr Baruch Goldstein uit naam van de hemel heeft gedaan”, schreef hij volgens een citaat vanmorgen uit zijn artikel in de krant Ha'arets. Hoewel de joodse godsdienst zelfmoord verbiedt, is deze rabbijn van oordeel dat dit in oorlogstijd is toegestaan.

In het bijzonder in Hebron zelf zouden de spanningen hoog zijn opgelopen over een mogelijke overdracht van de stad van de aartsvaderen aan het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat. De Israelische politie houdt er zelfs rekening mee dat enkele fanatieke inwoonsters van de joodse wijk in Hebron, die in Israelische handen blijft, zich tijdens de ontruiming van de grootste delen van de stad in brand steken. Rabbijn Druckman, van de Nationale Religieuze Partij (NRP), die gisteren met een delegatie NRP-parlementariërs door premier Netanyahu werd ontvangen, barstte aan het begin van het onderhoud in huilen uit. “Hebron is het gevoeligste plekje van onze ziel”, zei hij.

De raad van joodse kolonisten in bezet gebied heeft gisteren op een spoedzitting besloten een scherpe protestcampagne tegen Netanyahu te voeren. Deze invloedrijke raad is van oordeel dat het in de maak zijnde akkoord met de Palestijnen “slechter is dan de overeenkomst die Rabin met Arafat sloot”. In de kranten verschenen gisteren advertenties waarin Netanyahu werd opgeroepen af te treden omdat hij geen mandaat heeft om Hebron aan de Palestijnen over te dragen.

Vanmiddag worden de onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen over Hebron in Tel Aviv hervat. President Ezer Weizman greep gisteren in om het wantrouwen tussen beide partijen te temperen. Hij slaagde erin Netanyahu te overreden de Palestijnse onderhandelaar Abu Mazen in zijn bureau in Jeruzalem te ontvangen. Na dit onderhoud zei de Palestijn dat “Bibi tijdens een privé-gesprek niet de extremist is die we uit de media kennen. Hij is menselijk en toonde begrip voor onze problemen”.

Volgens de Israelische pers kan het Israelische leger binnen een uur na “het bevel” de hergroepering in Hebron uitvoeren. De grootste Palestijnse delen van de stad zijn reeds ontruimd en volgens de Israelische pers van vandaag is de Palestijnse politie in deze wijken bezig wapens in beslag te nemen.

    • Salomon Bouman