'Weinig joods geld op banken Zwitserland'

ZURICH, 13 NOV. De tegoeden van joodse oorlogsslachtoffers op Zwitserse bankrekeningen beslaan slechts een klein deel van het totaal aan 'slapende' tegoeden die Zwitserse banken tot nu toe hebben ontdekt. Dit heeft de Zwitserse ombudsman gisteren verklaard.

“Het is ongeveer 8.750 dollar”, zo antwoordde de Zwitserse ombudsman Hanspeter Haeni op vragen over hoeveel van de 1,3 miljoen dollar op de gevonden slapende rekeningen bewezen van joden afkomstig is. Van de 899 gedetailleerde verzoeken, zijn er nu 11 gehonoreerd. “Ongeveer 70 procent van de aanvragen kwam van familie of slachtoffers van het nazi-regime”, zo zei hij.

Haeni presenteerde zijn eerste rapport over de voortgang van het onderzoek naar de slapende tegoeden op Zwitsere banken, dat begin dit jaar aanving na grote druk van joodse groeperingen over de hele wereld om de joodse tegoeden te lokaliseren.

Slapende rekeningen zijn die rekeningen waarvan de banken meer dan tien jaar niets van de eigenaren hebben vernomen. Haeni zei dat hij zijn zoektocht voort zal zetten, maar voegde eraan toe niet te verwachten dat de enorme bedragen aangetroffen zullen worden waarop joodse groeperingen rekenen. “Ik verwacht geen spectaculaire resultaten”, aldus Haeni.

Haeni zei te menen dat veel van de tegoeden al in 1960 ontdekt zijn toen er een grootscheeps onderzoek naar de Zwitserse tegoeden gehouden is en dat andere tegoeden door de vestreken periode van weinig waarde meer zijn. In februari zei The Swiss Bankers Association dat er 30,7 miljoen dollar op allerlei soorten slapende rekeningen was gevonden, dus niet alleen op rekeningen van joodse nazi-slachtoffers.

Haeni, wiens werk door joodse critici is afgeschilderd als “een wrede grap”, zei dat zijn kantoor voor onbepaalde tijd zou aanblijven als liason omtrent de 'Holocaust-rekeningen'. Hij zei afgelopen week contact gezocht te hebben met het World Jewish Congress (WJC) voor samenwerking, maar toen zij de aantijging van “wrede grap” herhaalden werd hij ontmoedigd. (Reuter)