Vrij Brits telefoonverkeer

ROTTERDAM, 13 NOV. Het Britse ministerie van handel en industrie wil het internationale telefoonverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk volledig vrijgeven.

De 46 bedrijven die willen concurreren met de huidige aanbieders Mercury Communications en British Telecom krijgen allemaal een licentie. Tot de bedrijven die een licentie hebben aangevraagd behoren het Amerikaanse AT&T, Eurotunnel en Global One, de strategische alliantie tussen Deutsche Telekom, France Télécom en Sprint. Bedrijven met een licentie hoeven voor het aanbieden van telecomdiensten niet langer gebruik te maken van de huurlijen van BT of Mercury, maar mogen zelf infrastructuur aanleggen. De maatregel kan worden gezien als een tegemoetkoming van de Britten aan de oppositie van AT&T tegen de fusieplannen van British Telecom en de Amerikaanse aanbieder van lange afstandsverkeer MCI. Beide ondernemingen maakten vorige week bekend dat zij willen samengaan in de nieuwe onderneming Concert. AT&T had gesuggereerd dat de Amerikaanse autoriteiten de fusie zouden moeten blokkeren, omdat de Britse telecommunicatiemarkt nog niet geheel was geliberaliseerd.