Voetbalclubs frauderen met buitenlanders

HILVERSUM, 13 NOV. Clubs in het betaalde voetbal nemen het niet nauw met de regels die gelden voor voetballers van buiten de Europese Economische Ruimte (Europese Unie, Noorwegen en IJsland).

Clubs vragen geen tewerkstelling aan of weigeren het minimumsalaris te betalen. Het minimum is voor buitenlandse spelers door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vastgesteld. De salariscriteria voor spelers van buiten de EER zijn voor 18- en 19-jarigen 113.250 gulden. Voor twintig jaar en ouder 226.500 gulden.

Dit meldde gisteren het NOS-programma Nova, dat met het weekblad Voetbal International een onderzoek deed. Sinds 1 september 1995 vonden 48 spelers van buiten de EER onderdak bij een Nederlandse club. Zestien van hen (33 procent) ontvangen een salaris dat niet voldoet aan de Nederlandse inkomensnormen. Zeven spelen zonder een door het Centraal Bureau Arbeidsvoorziening (CBA) verstrekte werkvergunning. Zij overtreden daardoor de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Naast de 33 procent is nog eens van 27 procent van de spelers onduidelijk of ze wel actief mogen zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bovendien blijkt dat voor 21 van de 72 spelers van buiten de EER de verplichte pensioenpremie aan de Stichting Contractspelersfonds KNVB (CFK) niet wordt afdragen. Daardoor wordt het reglement van de KNVB overtreden.

De voetbalbond spreekt van een “ernstige situatie”. De KNVB gaat de zaak onderzoeken. En neemt zo snel mogelijk contact op met het CBA en het pensioensfonds CFK. Th. van Seggelen, voorzitter van de spelersvakbond VVCS, verwijt het CBA en KNVB nalatigheid. Hij is van oordeel dat clubs veel meer gecontroleerd dienen te worden.

Het CBA tikt clubs die spelers zonder arbeidsvergunning opstellen op de vingers. Verenigingen die wel aan die eis voldoen, maar niet het verplichte minimumsalaris betalen, lopen het risico dat de vergunning wordt ingetrokken. Indien nodig vraagt het CBA de Arbeidsinspectie om een onderzoek.

In het programma van Nova werden gisteren de Zuidafrikanen Abei Matabene en Bongile Mpampa opgevoerd als voorbeeld van spelers van buiten de EER die niet aan de voorwaarden voldoen. Volgens hun club Heracles speelt het tweetal echter op amateurbasis in Nederland. Daarom behoeft volgens de Almelose club niet voldaan te worden aan de eisen van CBA, KNVB en CFK.

Ook worden vraagtekens geplaatst bij het contract van de Nigeriaan Taiwo van De Graafschap. De aanvaller verlengde vorige week zijn overeenkomst met de Doetinchemse ploeg tot medio het jaar 2000. In Nova zei hij niet te weten of hij conform de regels in Nederland voetbalt. Het bestuur van De Graafschap zei ervan uit te gaan dat zij aan alle plichtplegingen heeft voldaan. (ANP)