Televisie in Europa

Infographic: Britten zijn dol op satelliettelevisie: veertien procent van de huishoudens heeft er een schotelantenne waarmee buitenlandse en sportzenders kunnen worden ontvangen.

Dit blijkt uit het rapport 'Television 95', van het reclame-inkoopbureau IP, dat de Europese televisiebranche in kaart brengt. Meer dan negentig procent van de Nederlandse huishoudens heeft een aansluiting op kabeltelevisie. Slechts vijf procent kan met behulp van een schotelantenne satelliettelevisie ontvangen. In Nederland is tegenwoordig een digitale decoder nodig om satelliettelevisie via de schotel te ontvangen.

Gemiddeld heeft eenderde van de Europese huishoudens een aansluiting op kabeltelevisie. De kabeldichtheid in Nederland is veel hoger dan het Europese gemiddelde omdat het land vlak en dichtbebouwd is, aldus de belangenvereniging VECAI van kabelmaatschappijen. Bovendien heeft de overheid in de jaren zeventig de aanleg van kabel gestimuleerd om het oerwoud van antennes te vervangen.

In de kabelbranche staan een groot aantal veranderingen op stapel. In de nabije toekomst kunnen kabelbedrijven zoals Casema in aanmerking komen voor een regionale licentie voor telefoonverkeer. Bovendien hebben ze grote investeringen gepleegd in de aanleg van glasvezelkabels om straks toegang tot de 'elektronische snelweg' te bieden.

    • Carina de Walle