Schaatser Ritsma in hoger beroep over kleding en premies

ROTTERDAM, 13 NOV. Rintje Ritsma gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbankpresident in Utrecht, die de schaatser gisteren in het ongelijk stelde in zijn kort geding tegen de schaatsbond (KNSB).

De rechter bepaalde dat Ritsma komend schaatsseizoen, dat zaterdag met de IJsselcup begint, tijdens internationale wedstrijden niet de kleding van zijn eigen sponsor mag dragen. Wopke de Vegt, de coach van Ritsma, dient in neutrale kleding langs de baan te staan. Ook Ritsma's eis dat hij in bondskleding dezelfde premies zou krijgen als de leden van de kernploeg werd door de rechter afgewezen.

Op alle punten zal de uitspraak van de rechter worden aangevochten, liet mr. H. Knijff gistermiddag als advocaat van Ritsma weten. De raadsman zal binnen veertien dagen een appèl indienen bij het gerechtshof in Amsterdam. Binnen enkele maanden zal de zaak dan dienen.

In de tussentijd zullen de onderhandelingen over een overeenkomst tussen de KNSB en Ritsma worden heropend. De uitspraak van de rechter dient daarbij als leidraad. Die stelde dat de vergoeding die de schaatsbond aan de Europees- en wereldkampioen biedt “niet apert onredelijk” is. Volgens Ritsma's raadsman kan zo'n overeenkomst “onder voorbehoud van alle rechten” worden gesloten. Als de rechter in hoger beroep tot een ander oordeel komt, kan de overeenkomst alsnog worden bijgesteld, meent Knijff.

Het bevreemdt de raadsman van Ritsma dat de rechter ook heeft “vooruitgeblikt op een situatie die er niet is”. De Vegt is geen lid van de schaatsbond en beschikt momenteel ook niet over een trainerslicentie. De rechter zegt in zijn uitspraak dat deze daar conform de KNSB-reglementen wèl over moet beschikken om als trainer-coach van Ritsma te kunnen optreden. De coach behoeft daartoe slechts lid te zijn van een gewest.

Vorig seizoen coachte De Vegt zijn pupil zonder licentie. Destijds is hij daar door de schaatsbond nooit op aangesproken. Volgens W. Schenk, voorzitter van de KNSB, heeft De Vegt een probleem als hij straks niet over een licentie beschikt.