Samsung wil brede steun bij koop Fokker

ROTTERDAM, 13 NOV. De onderhandelingen over de redding van Fokker lijken complexer en tijdrovender te worden dan verwacht. Kandidaat-koper Samsung blijkt nu ook Hyundai Space and Aircraft, Daewoo Heavy Industries en Hanjin (Korean Airlines) bij het overleg te willen betrekken.

Volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap heeft Samsung deze andere Koreaanse concerns voorgesteld in de overname van Fokker te participeren en samen een passagiersvliegtuig voor de middellange afstand te ontwikkelen. Het persbureau baseert zich op een verklaring van een topfunctionaris van Samsung Aerospace. Volgens hem zou de Koreaanse regering voorstander zijn van zo'n gezamenlijke aanpak.

Onder de huidige omstandigheden, aldus bestuurder van Samsung Aerospace, is het onwaarschijnlijk dat Samsung alleen het failliete Fokker overneemt. Een beslissing over de zaak zal volgens hem niet voor volgend jaar kunnen worden genomen. Hyundai heeft intussen bevestigd dat het wil deelnemen aan de ontwikkeling van een commercieel vliegtuig voor de middellange afstand, maar niet in samenwerking met concurrent Samsung. Hyundai geeft de voorkeur aan een project met het Amerikaanse McDonnell Douglas.

Een woordvoerder van Economische Zaken in Den Haag zegt formeel niet op de hoogte te zijn van de mogelijke betrokkenheid van andere Zuid-Koreaanse bedrijven. “Wij onderhandelen formeel alleen met Samsung. De Staat heeft een finaal bod gedaan, een prachtig bod. Er is goed onderhandeld. Daarbij is er van uitgegaan dat een nieuwe onderneming zou starten op 1 november. Wij hebben nu begrepen dat de Koreaanse overheid zich op 25 november over de plannen zal uitspreken. Het antwoord moet nu uit Korea komen. Wij kunnen verder ook alleen maar in lijdzaamheid toezien.”

De grote vraag is nu hoelang de curatoren nog kans zien de zaak draaiende te houden en toeleveranciers binnenboord te houden. Het antwoord ligt deels bij de rechter-commissaris die toezicht uitoefent op het faillissement.

De Zuid-Koreaanse overheid heeft, zoals vrijdag bleek, nog eens de hulp ingeroepen van het Amerikaans adviesbureau Bain & Co. om alle plannen voor de overname van Fokker te toetsen. De kans op een snel resultaat rond Fokker was daardoor al verkeken. Vrijdag berichtten de curatoren dat een onderhandelingsresultaat nog wel “enige weken” op zich kan laten wachten.