PTT ziet af van belang in telecom Z-Afrika

ROTTERDAM, 13 NOV. PTT Telecom neemt geen belang in het Zuid-Afrikaanse zusterbedrijf Telkom. De Nederlandse onderneming heeft zich teruggetrokken uit de strijd om een aandeel in Telkom van 20 tot 30 procent.

PTT Telecom had samen met zijn Zweedse partner Telia interesse getoond voor Telkom. Volgens een woordvoerder van PTT Telecom hebben beide bedrijven de volle aandacht nodig voor de Europese markt. “Wij verwachten niet ten volle te kunnen voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een strategische partner.” PTT Telecom meent niet voldoende geld of mankracht hiervoor kunnen opbrengen.

Naast PTT Telecom en Telia is ook het Italiaanse Stet niet langer kandidaat. Op de nieuwe shortlist van bedrijven die in aanmerking komen voor deelneming in Telkom zijn nu vier bedrijven over: Deutsche Telekom, France Télécom, Telekom Malaysia, en het Amerikaanse Southwestern Bell. Het belang in Telkom zal het komend voorjaar worden gegund.

Volgens minister Naidoo van Post en Telecommunicatie moet de verkoop van het belang in Telkom tussen de 1,1 en 1,3 miljard dollar (ongeveer twee miljard gulden) opleveren. Bij de keuze van een buitenlandse partner zal volgens hem rekening worden gehouden met de hoogte van het bod en met de technologische en management-bijdrage die de bieder kan leveren.

Zuid-Afrika wordt naar alle waarschijnlijkheid na Guinee het tweede Afrikaanse land dat een buitenlandse partner toestaat een belang te nemen in de telecom-infrastructuur.

De privatisering van Telkom is van groot belang voor het privatiseringsprogramma van de Zuid-Afrikaanse overheid. Naar verwachting zal een deel van de opbrengst van de privatisering worden gebruikt ter reductie van de nationale schuld. Daarnaast zal een deel worden gebruikt ter verbetering van de telecomdiensten in het land.

Telkom heeft zich verplicht binnen vijf jaar twee miljoen nieuwe telefoonlijnen te leveren en een miljoen lijnen ingrijpend te verbeteren.