Porto verdacht van omkoping scheidsrechter

LISSABON, 13 NOV. Porto wordt verdacht van omkoping. De voetbalclub uit Lissabon zou in 1984, voor het duel in de halve finale van de Europa Cup voor bekerwinnaars tegen Aberdeen, de Roemeense scheidsrechter Ioan Igna hebben betaald. Porto won het duel met 1-0 en plaatste zich voor de finale waarin Juventus met 2-1 te sterk was. De Europese voetbalfederatie heeft de Portugese bond verzocht de zaak te onderzoeken.

Porto zou Fernando Barata, een zakenman die destijds directeur van een Portugese club was, de opdracht hebben gegeven scheidsrechter Igna te benaderen. Barata, die hotelbelangen heeft in de Portugese Algarve en in Roemenië, heeft inmiddels bekend dat hij als tussenpersoon heeft gefungeerd. Volgens Igna is van omkoping geen sprake. “Ik herinner me zelfs nog dat na de wedstrijd alle Portugezen boos op me waren. Ze vonden dat ik ze een strafschop had onthouden. Ik zweer dat ik nog nooit door iemand ben benaderd die me probeerde om te kopen.”