Parlement Turkije onderzoekt band staat en mafia

ANKARA, 13 NOV. Het Turkse parlement heeft zich gisteren unaniem achter de voorstellen van de oppositiepartijen geschaard voor de instelling van een parlementair onderzoek naar de vermeende banden tussen de extreem-rechtse mafia, de staat en de politiek.

Twee maanden geleden lekte een rapport van de Turkse Binnenlandse Veiligheidsdienst (MIT) uit waarin die relaties tot in detail werden beschreven. Deze zaak kreeg extra gewicht door een ongeluk eerder deze maand waarbij een mafiabaas, een hoge politiefunctionaris, een ex-schoonheidskoningin en een parlementariër in een auto werden aangetroffen. De mafiabaas werd al 18 jaar gezocht; de politieman was betrokken bij de oprichting van de paramilitaire troepen in het Koerdische Zuidoosten; de ex-schoonheidskoningin zou voor de binnenlandse veiligheidsdienst hebben gewerkt en de parlementariër Sedat Bucak, de enige overlevende, is een Koerdische stammenleider die in het Zuidoosten samenwerkt met de staat tegen de separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK).

De mafialeider was in het bezit van een groen paspoort, dat alleen aan hoge overheidsfunctionarissen wordt gegeven. In de Turkse media werd onmiddellijk gepleit voor een schone-handen-operaratie zoals in de afgelopen jaren in Italië, die de banden ontrafelde tussen mafia en de staat in dat land.

Vice-premier Tansu Çiller van de conservatieve Partij van het Juiste Pad (DYP) zou samen met de inmiddels afgetreden minister van binnenlandse zaken en voormalig hoofd van de politie, Mehmet Agar, aan het hoofd staan van een geheim samenwerkingsverband, dat gebruik zou maken van extreem-rechtse mafiabazen en zou worden gefinancierd uit handel in verdovende middelen. Die belangenverstrengeling zou zich met name voordoen in het door oorlog geteisterde zuidoosten, waar de paramilitaire troepen, de dorpswachters en anderen die samen met de staat de PKK bestrijden, zich op steeds grotere schaal zouden bezighouden met misdaad.

Zo zou de levendige handel in verdovende middelen in de grensstreek niet langer in handen zijn van PKK-aanhangers, maar ook van deze aan de staat gelieerde organisaties, in samenwerking met de mafia. Çiller wordt er eveneens van verdacht onder het mom van activiteit die de nationale veiligheid dienen 500 miljoen dollar naar het geheime samenwerkingsverband te hebben gesluisd.

De publieke opinie heeft er evenwel weinig vertrouwen in dat de ware omvang van het schandaal door een parlementair onderzoek boven water wordt getild. Niet alleen hebben tal van politici en hoge overheidsfunctionarissen boter op het hoofd, bovendien kent de Turkse wet tal van beschermende bepalingen voor ambtenaren die worden aangeklaagd. Daarnaast is het gebruikelijk dat onderzoeksrechters naar believen worden weggepromoveerd of worden overgeplaatst.