NVU-leider Glimmerveen opgepakt

DEN HAAG, 13 NOV. J. Glimmerveen, leider van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie, is vandaag in zijn woning in Scheveningen aangehouden. Hij wordt door de Schiedamse politie ondervraagd over uitlatingen die hij zaterdag deed tijdens een bijeenkomst van neo-nazi's in een Schiedams café.

De 68-jarige Glimmerveen verklaarde hoofdredacteur J. Schinkelshoek van de Haagse Courant “te zullen opknopen” in geval hij aan de macht zou komen. Schinkelshoek had in een hoofdredactioneel commentaar voor een verbod op de extreem-rechtse partij CP'86 gepleit.

Ook herhaalde Glimmerveen zijn dreigement Kamerlid Varma (GroenLinks) vijf jaar in een werkkamp op droog brood te zullen zetten alvorens haar naar Suriname uit te wijzen. Iets dergelijks had Glimmerveen een weekeind tevoren ook al gezegd.

Een 22-jarige hindoestaanse man uit Den Haag heeft aangifte gedaan omdat hij zaterdagavond rond half negen op station Schiedam is geschopt en geslagen door een groepje skinheads die mogelijk eerder de bijeenkomst in het café hadden bezocht.

Schinkelshoek heeft geen aangifte gedaan wegens bedreiging, de Nederlandse Vereniging van Journalisten wel. Vorige week deden Varma en GroenLinks al aangifte tegen Glimmerveen.

De politie besloot de bijeenkomst zaterdag doorgang te laten vinden omdat ze een besloten karakter zou hebben.

Nu blijkt dat er pers aanwezig was geldt ze voor het openbaar ministerie in Rotterdam wel als openbare bijeenkomst. Volgens persofficier J. Wesselink moet uit het verhoor van Glimmerveen blijken of er voldoende grond is hem te vervolgen voor bedreiging, opruiing of discriminatie. Voor het delict bedreiging kan een verdachte in voorlopige hechtenis worden genomen, aldus Wesselink.

In de Rotterdamse gemeenteraad zorgde raadslid J. Teijn van CP'86 gisteren voor enige opschudding door zich in de raadszaal te ontkleden. Teijn kwam daar toe nadat burgemeester Peper hem verbood het woord te voeren in een t-shirt met het opschrift 'Kok en Pronk en Bolk, het zijn allen verraders van het eigen volk'. Peper liet Teijn daarop verwijderen en, na overleg met het openbaar ministerie, arresteren wegens belediging van het openbaar gezag. Teijn, als Centrumdemocraat in de raad gekozen, stapte een half jaar geleden over naar CP'86. Hij geldt als een volgeling van het geroyeerde CP'86-raadslid Freling.