Nieuwe moordpartij in Algerijns dorp

ALGIERS, 13 NOV. Bij een overval op een dorp bij de Algerijnse garnizoensplaats Blida, ten zuiden van Algiers, zijn vannacht twaalf burgers vermoord, onder wie vier vrouwen en drie kinderen. Volgens de Algerijnse veiligheidsdiensten zijn de twaalf “vermoord op lafhartige wijze”, een term die de Algerijnse autoriteiten gebruiken voor burgers die door moslim-extremisten de keel is afgesneden.

Het moslim-extremistisch geweld in Algerije is de laatste tijd fel opgelaaid. Er zijn meer dan 130 doden gevallen bij aan moslim-extremisten toegeschreven geweld sinds president Liamine Zéroual een maand geleden meedeelde dat 28 november een referendum wordt gehouden over grondwetswijzigingen die de bevoegdheden van het staatshoofd versterken. Het referendum, waartegen moslim-extremisten en een deel van de oppositie zich verzetten, moet de weg bereiden voor parlementsverkiezingen in de eerste helft van het volgend jaar.

De moordpartij van vannacht had plaats in het dorp Douar Ben-Salah, vlakbij Sidi-el Kébir, waar een week geleden 32 mensen, onder wie elf vrouwen, door moslim-extremisten de keel werd afgesneden in een drie uur durende moordpartij.

Onafhankelijke Algerijnse kranten hebben zich later afgevraagd waarom het zo lang duurde tot de veiligheidsdiensten ingrepen. Het gebied van Blida is overigens een bolwerk van moslim-extremistische groepen.

Het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) veroordeelde gisteren vanuit Parijs het huidige, “ongelooflijke” geweld. “Het FIS veroordeelt misdadige acties tegen kinderen, vrouwen en bejaarden scherp”, aldus het leiderschap-in-ballingschap.