Melkert achter fiscale aftrek schoonmaakster

DEN HAAG, 13 NOV. Minister Melkert (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft positief gereageerd op een plan van de Industriebond FNV dat het particulieren mogelijk moet maken de kosten van hun schoonmaakster van de belasting kunnen aftrekken.

Melkert kondigde aan het voorstel met staatssecretaris Vermeend (Financiën) te bespreken.

De Industriebond wil met het plan een structurele oplossing bieden voor de tijdelijke gesubsidieerde Melkert II banen in de schoonmaaksector die maximaal twee jaar duren.

Onderdeel van die Melkert II-regeling is het zogenoemde SchoonmaakSter-project. In het kader daarvan werken in drie gemeenten mensen met een Melkertbaan bij een particulier schoonmaakbedrijf. De bedrijven krijgen per Melkertbaan een subsidie van maximaal 18.000 gulden. Daardoor kunnen de schoonmakers werk verrichten voor een uurvergoeding van vijftien gulden.

De Industriebond FNV wil dezelfde werkwijze hanteren zonder dat sprake is van een tijdelijke subsidie. Daardoor stijgt de uurprijs naar zo'n twintig gulden. De bond stelt voor om deze kosten bij de belastingaangifte op te voeren als aftrekpost.

CAO-onderhandelaar B. Roodhuizen van de Industriebond schat dat er in een kwart miljoen huishoudens schoonmaaksters zwart of grijs het huis poetsen. Roodhuizen: “Als dit lukt, doen we echt iets aan werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Mensen krijgen een echte baan bij een schoonmaakbedrijf. Daardoor neemt de werkloosheid af en kunnen de WW-premies dalen. En de schoonmaakbedrijven krijgen er de nieuwe markt van particulieren bij.”

Melkert heeft Roodhuizen toegezegd het SchoonmaakSter-project met vier maanden te verlengen. Bedrijven kunnen nu tot 1 april 1997 een aanvraag indienen. Dan kunnen zij twee jaar met de witte schoonmaakster experimenteren. “In die tijd kunnen wij het belastingplan uitwerken”, aldus Roodhuizen.

In maart van dit jaar kwam de Rotterdamse fiscaal hoogleraar dr. L. Stevens met het voorstel om een nieuwe aftrekpost te introduceren voor de kosten van huishoudelijke diensten, zoals schoonmaken en kinderoppas. Woordvoerders van de regeringsfracties PvdA, VVD en D66 reageerden toen positief.