Harlinger politie doet verslag via kabeltv

HARLINGEN, 13 NOV. Inbraken, diefstallen, aanrijdingen, bedreigingen. De Harlinger politie brengt het nieuws uit haar rapporten iedere dag 'vers' via de kabeltelevisie in de huiskamers. Sinds begin september verschijnt groepschef H. Olijerhoek of één van zijn collega's in beeld om bijzonderheden te geven.

De uitzendingen van het Harlinger kabelbedrijf worden elke morgen opgenomen en variëren van enkele tot tien minuten. Ze draaien 24 uur per dag in de beeldencyclus van het regionale nieuws mee. De politie Harlingen/Franeker wil beter en directer contact met de burger en levende beelden vanuit het bureau zijn daarvoor heel geschikt, zegt Olijerhoek. “Wij vertellen elke dag welke dingen zijn gebeurd, wat we eraan gedaan hebben. Zo blijft de burger op de hoogte.”

De uitzendingen hebben tot diverse reacties geleid. De Harlingers zijn erg enthousiast, de bewoners uit de omliggende dorpen zijn sceptisch. “Vermoedelijk omdat we vanuit Harlingen uitzenden”, denkt Olijerhoek. “Daardoor staat het ver van de dorpelingen af.” Om de betrokkenheid van burgers uit de dorpen te vergroten, denkt hij aan filmen op locatie. Inmiddels zijn zeker vijf misdrijven dankzij de uitzendingen op de kabeltelevisie opgelost. Een automobilist die doorreed na een aanrijding kon worden opgespoord, een dief en een brandstichter werden aangehouden. Ook een man die voorbijgangers met een pistool bedreigde werd ingerekend - dankzij tips van het publiek.

De uitzendingen waren in eerste instantie niet bedoeld om zaken op te lossen, aldus Olijerhoek. “Maar mensen bellen gewoon. Nu we ons direct tot de burger richten, lijkt het wel of mensen zich medeverantwoordelijk voelen.” De uitzendingen worden door de politietop in Leeuwarden met argusogen gevolgd. Olijerhoek beseft dat sommige uitzendingen “op het randje” kunnen zijn. “Wij geven vrij veel informatie. De privacy van burgers kan in het geding komen.”