Grootste naturistenpark aan Schildmeer bij Slochteren

SLOCHTEREN, 13 NOV. De Groningse gemeente Slochteren krijgt aan het Schildmeer een groot naturistenpark. De gemeenteraad heeft in een hectische vergadering met acht stemmen tegen zeven ingestemd met een bestemmingsplanwijziging waardoor de komst van het park mogelijk wordt.

Het bedrijf Avalon wil het vakantiepark aanleggen op 45 hectare grond. Het zal bestaan uit een camping, dagrecreatievoorzieningen zoals een overdekt zwembad, horeca en 250 bungalows. Volgens een woordvoerder van Slochteren past het park goed binnen de toeristische recreatieve ontwikkeling van de gemeente. Slochteren is volgens hem gezien de terugloop van de landbouw voor de economische groei afhankelijk van het toerisme. Het park vergt een investering van 45 miljoen gulden en zal veertig arbeidsplaatsen opleveren.

In de gemeenteraad van Slochteren heerste grote verdeeldheid over het park. CDA en GPV waren uit principe tegen naaktrecreatie en GroenLinks zag te veel milieubezwaren voor de aanleg van het park. In de raad gaven uiteindelijk de twee stemmen van de twijfelende driemansfractie van D66 de doorslag.

Avalon-directeur M. Hoogweg zegt weinig steekhoudende argumenten te hebben gehoord tegen het park. Omwonenden zijn vooral bang voor gegluur. “Een naturist dringt zich niet op. Hanig gedrag vind je alleen bij het geklede gebeuren.” Volgens haar geven de 44 naturistencampingen in Nederland geen overlast voor hun omgeving. Het park in Groningen krijgt een besloten karakter met natuurlijke, groene begrenzingen.

De behoefte aan naaktrecreëren neemt toe, zegt Hoogweg. Volgens haar voelen veel mensen met een handicap of een afwijkend uiterlijk zich steeds meer aangetrokken tot het naturisme. “Wanneer je jezelf blootgeeft heb je niets meer te verbergen, alleen nog je gedachten. In die sfeer gaan mensen veel oprechter met elkaar om.” Uit NIPO-onderzoek is volgens haar gebleken dat 2,5 miljoen Nederlanders weleens naakt recreëren. Ze verwacht daarom dat het park in Groningen zeker rendabel zal worden. Hoogweg denkt ook veel Duitsers en Scandinaviërs te trekken.