Getuige in Spaanse zaak doodseskader zegt te zijn gemarteld

MADRID, 13 NOV. Zijn de doodseskaders in Spanje een zaak uit het recente verleden? Of is de zogenaamde GAL, de illegale beweging van politie en militairen die in de jaren tachtig op eigen houtje afrekende met vermeende terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, nog steeds actief?

In Spanje is verontrust gereageerd op berichten van marteling van een getuige in een van de gerechtelijke onderzoeken die op dit moment rond de doodseskaders worden gevoerd. Het slachtoffer, een voormalig medewerker van de militaire inlichtingendienst, zou vrijdag zijn ontvoerd en vervolgens op gewelddadige wijze zijn gemarteld door een aantal onbekenden.

De man, die in de rechtszaak bekendstaat onder de code 1964/S, geniet een speciale bescherming als anonieme getuige in de zaak Lasa en Zabala, een van de bijna dertig moordzaken die aan de GAL worden toegeschreven. Het gaat hierbij om de ontvoering, marteling en moord op twee jeugdige ETA-aanhangers in 1983. Daarbij is onder meer generaal Rodriguez Galindo, een van de meest onderscheiden bevelhebbers binnen de Spaanse paramilitaire politie, in staat van beschuldiging gesteld. Vanuit zijn politie-kazerne in Intxaurrondo in Baskenland zouden de betreffende GAL-activiteiten zijn uitgevoerd.

Volgens de verklaringen van 1964/S, gepubliceerd in het dagblad El Mundo, werd hij vrijdag door twee mannen ontvoerd bij een tankstation nabij Cadíz. Nadat hij naar een stille plek was gevoerd werd de man ernstig mishandeld. Ook werd zijn familie bedreigd. “Je praat te veel”, aldus de ontvoerders.

De advocaat van generaal Galindo verklaarde dat de bedreiging van de getuige “een opzetje” betreft. Medisch onderzoek heeft echter inmiddels bevestigd dat getuige 1964/S meer dan twintig brandwonden op zijn lichaam heeft, waaronder een aantal ernstige. Inmiddels heeft ook een tweede getuige in de zaak Lasa-Zabala verklaard te zijn bedreigd wegens zijn medewerking met justitie. Al eerder druppelden berichten naar buiten over wantoestanden binnen de Guardia Civil-kazerne in Intxaurrondo, waarbij getuigen met geweld het zwijgen werd opgelegd.

De ETA blijft intussen onverminderd actief. Al meer dan tien maanden houdt de Baskische terreurbeweging een gevangenisfunctionaris vast. Sinds afgelopen nacht onderzoekt de Spaanse politie de mogelijke ontvoering door de ETA van Cosme Delclaux, een telg uit een bekende Baskische familie van ondernemers. De autoriteiten vermoeden dat hij het slachtoffer is geworden van de jongste golf van afpersingspraktijken door de ETA. Daarbij worden ondernemers gedwongen “revolutionaire belasting” af te dragen aan de terreurorganisatie onder de dreiging van maandenlange ontvoeringen.

    • Steven Adolf