Geen quota voor Europese tv-zenders

STRAATSBURG, 13 NOV. Televisiezenders in de Europese Unie hoeven in de toekomst niet verplicht 51 procent Europese produkties uit te zenden. In het Europees Parlement (EP) in Straatsburg was voor een voorstel daartoe gisteren geen meerderheid te vinden.

De Europese cultuurministers wezen een verplichte quotering al eerder af. Zij vinden dat zenders “waar mogelijk en uitvoerbaar” Europese programma's moeten brengen. Daarmee willen zij de bestaande Europese richtlijn 'Televisie zonder Grenzen' grotendeels bij het oude laten. In Nederland bestaat overigens al de verplichting om voor minstens 50 procent Europese produkties uit te zenden. Volgens het Commissariaat voor de Media wordt dat percentage ook gehaald.

Voorstanders van de quota waren vooral Italiaanse en Franse parlementariërs. De rechtse fracties noemden een verplichte quotering tijdens het debat echter in strijd met het wereldhandelsverdrag. Mede op grond daarvan wist het Frans- Italiaanse blok dinsdag geen absolute meerderheid van 314 stemmen voor een verplichte quotering achter zich te scharen. Het parlement stemde wel in met de inbouw van anti-geweld chips in nieuwe televisietoestellen. Er komt echter geen bepaling die het gebruik van deze chip, die ouders waarschuwt voor pornografische of gewelddadige uitzendingen, kan verplichten.

Een nieuwe versie van de richtlijn Televisie zonder Grenzen zal verder niet gelden voor nieuwe mediadiensten als video-op-aanvraag en interactieve televisie. Vooral christen-democraten en liberalen hadden hier moeite mee. “We willen deze industrie die zich ontwikkelt alle kansen geven”, aldus CDA-europarlementariër Peter Pex. “Dan helpt het niet als we die nieuwe sector meteen allerlei beperkingen opleggen.” VVD-europarlementariër Jessica Larive was tegen een “wettelijk keurslijf dat banen kost omdat we de concurrentie met de Verenigde Staten en Japan dan niet meer aankunnen”. In maart dreigde directeur Zelezny van de uiterst succesvolle Tsjechische commerciële tv-zender Nova TV nog een campagne te beginnen om de eventuele toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie te dwarsbomen als de quota-richtlijn door het Europese parlement zou worden aangenomen. Net als veel commerciële zenders, draait zijn station voornamelijk op Amerikaanse produkten.

Het parlement bepaalde verder dat grote sportevenementen als WK-voetbal en Olympische Spelen altijd voor een groot publiek te zien moeten zijn. Hetzelfde geldt voor belangrijke evenementen op nationale schaal. Dit zal echter niet meteen gevolgen hebben voor (abonnee)zenders als Sport7, meent Larive. “Per geval zal de nationale regering daarover ook moeten oordelen. We zijn niet tegen abonneetelevisie. Alleen moeten de hele grote evenementen, ook een begrafenis van een nationale persoonlijkheid, voor iedereen toegankelijk zijn.”