FOSCA'S BIERAARDAPPELS

In het centrum van Belgrado is een oud straatje met hobbelkeien te vinden, waaraan je nog een beetje kunt zien hoe de stad er vroeger uitzag.

Aan de voet van de 'Skadarska' met z'n vele restaurants staat de bierbrouwerij Baljoni die in 1850 werd gesticht en nog steeds werkt. Bij de bierbrouwerij hoort het 'Pirnica baljoni'-restaurant, waar je de bekende traditionele gerechten kunt eten, maar ook een paar bijzondere zoals: Pivarska pletenica, gevlochten repen varkensvlees die worden geroosterd en van kajmak (dagverse jonge schapenkaas) voorzien.

Dè specialiteit is het gerecht 'Pileca krilca na zaru': een berg gemarineerde geroosterde kippenvleugels, die uiteraard worden afgekloven. Het knapperige en pittige vlees wordt weggespoeld met gigantische glazen bier van het huis. Gerechten die met bier worden klaargemaakt stonden niet op de kaart. Maar van vriendin Fosca uit Belgrado kreeg ik het volgende recept:

Snijd enkele geschilde aardappels in dunne schijfjes en bijna net zoveel gepelde uien in ringen. Smeer een vuurvaste schaal in met olie. Leg op de bodem een laagje aardappel. Daarop komt een laag uiringen. Op deze laag worden plakjes spek - met een randje vlees - gelegd. De laatste laag bestaat uit aardappelschijfjes. Giet zoveel pils in de schaal dat zich op de bodem een laagje bier van 1 centimeter bevindt. Zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, ongeveer 60 minuten in een hete oven. Verwijder folie en spatel er ten slotte een laagje zure room waaraan verse, fijngehakte tuinkruiden zijn toegevoegd, overheen. Zet de schaal nog ongeveer 10 minuten in de oven.

    • Anne Scheepmaker