Feyenoord wil toch praten met KNVB

ROTTERDAM, 13 NOV. Feyenoord-voorzitter J. van den Herik heeft gisteravond toegezegd dat hij nog deze week met de KNVB over de problemen rond de uitzendrechten zal praten. De voetbalbond heeft het bestuur van Feyenoord officieel uitgenodigd voor een gesprek. Na aanvankelijke aarzelingen heeft Van den Herik besloten op de invitatie in te gaan. “Ik heb er eens een nachtje over geslapen en zal aan deze fatsoenlijke uitnodiging gehoor geven.”

De problemen tussen Feyenoord en de KNVB zijn ontstaan nadat het Amsterdamse gerechtshof vorige week bepaalde dat de Rotterdamse club zelf mag beslissen of een thuiswedstrijd rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden. Van den Herik had een kort geding aangespannen tegen de voetbalbond, over de interpretatie van de tv-contracten met Sport7 en SuperSport (houder van een sublicentie). De voorzitter wil alleen toestemming geven voor rechtstreekse uitzendingen als het Feyenoord-stadion is uitverkocht.

Nadat de rechter Feyenoord in het tussenarrest gelijk had gegeven, sprak voorzitter J. Staatsen van het sectiebestuur de wens uit de reglementen van de KNVB zo snel mogelijk te wijzigen om zodoende rechtstreekse beelden zonder belemmeringen mogelijk te maken. In een eerste reactie noemde Van den Herik het plan van Staatsen “een handigheidje, een koninklijke bond onwaardig”. Hij wilde pas met de KNVB praten als de bond de rechten van Feyenoord erkende.

Na afloop van de competitiewedstrijd tegen NAC, die niet uitverkocht was en daarom niet rechtstreeks door SuperSport mocht worden uitgezonden, toonde Van den Herik zich gisteravond alsnog bereid met de voetbalbond te praten. “Ik zal me ongelooflijk inspannen om op een fatsoenlijke manier met de KNVB te onderhandelen. Feyenoord zal zich solidair opstellen, het belang van het profvoetbal in Nederland is in het geding. Ik verwacht wel dat de KNVB bereid is het tussenarrest van de rechter te respecteren en onze rechten te erkennen. Gebeurt dat niet, dan houden we een probleem.”

Van den Herik benadrukte dat hij geen vertegenwoordigers van andere clubs bij de besprekingen met de bond wenst. “Feyenoord heeft negen maanden lang de strijd tegen de KNVB alleen gevoerd. Dat traject maken we nu ook zelf af.”