Endemol doet overname in Zuid-Afrika

Endemol heeft een eerste investering gevonden voor het geld dat het amusementsconcern heeft verdiend met de beursgang. Endemol koopt een kleine produktiemaatschappij in Zuid-Afrika, waar de onderneming al langere tijd zocht naar een overnamekandidaat.

Bij het overgenomen IFC Toron werken slechts negen mensen, maar volgens Endemol vormt het bedrijf een “goede springplank” voor de Zuidafrikaanse markt. “Het is een aantrekkelijk bedrijf door de kwaliteit van de mensen die er werken”, aldus dinsdag een woordvoerder van Endemol. “Dit stelt ons in staat om snel uit te breiden.” De Zuidafrikaanse maatschappij gaat verder onder de naam Endemol Productions South Africa. De leiding komt in handen van C. Fischer, de huidige directeur van IFC Toron en een oud-gediende in de Zuidafrikaanse televisiewereld. De kleine vestiging, die Endemol enkele maanden geleden opende, gaat op in de nieuwe dochter. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. IFC heeft een omzet van enkele miljoenen guldens.

Het Nederlandse amusementsconcern beschouwt Zuid-Afrika als een interessante markt, omdat binnenkort verscheidene nieuwe stations met uitzendingen beginnen.Tot nu toe was Endemol nauwelijks aanwezig in Zuid-Afrika: de staatstelevisie zond Medisch Centrum West en Dossier Verhulst uit. “Veel stelde het niet voor”, meent de woordvoerder. “Echt interessant wordt het pas als je er zelf kunt produceren.”