Debutante Roze (39) wint Prix Goncourt

AMSTERDAM, 13 NOV. De belangrijkste literaire prijs van Frankrijk, de Prix Goncourt, is dit jaar toegekend aan de vrijwel onbekende Franse schrijfster Pascale Roze (39) voor haar roman Chasseur Zéro. Zij versloeg daarmee op het nippertje de gedoodverfde winnaar Rhapsodie Cubaine van de in Cuba geboren schrijver Eduardo Manet. Het was, na drie rondes, uiteindelijk de dubbel tellende stem van juryvoorzitter Dider Decoin die de doorslag gaf.

Chasseur Zéro, uitgegeven door Albin Michel, is Rozes romandebuut. Het boek gaat over een Amerikaans meisje wier vader is gedood door een Japanse kamikaze-piloot. Om nader tot haar vader te komen gaat ze op zoek naar de piloot. Ze wordt daarbij vergezeld door de in de titel genoemde droompiloot Zéro, een anagram van de naam van de schrijfster.

Het is de vierde keer in de meer dan negentigjarige geschiedenis van de Prix Goncourt dat de prijs wordt gewonnen door een debutant. Pascale Roze, die tot nu toe voornamelijk actief was als actrice, is de achtste vrouw die wordt bekroond. Ze vertelde gisteren tot schrijven te zijn aangezet door de schrijfster-cineaste Marguerite Duras, in wier toneelstukken ze speelde en die net als zij in Indochina werd geboren.

De tweede belangrijke literaire prijs die gisteren is toegekend, de Prix Renaudot, ging naar de schrijver Boris Schreiber (73) voor zijn roman Un silence d'environ une demi-heure. In de 1100 bladzijden dikke roman, het derde deel van een cyclus, beschrijft Schreiber de geschiedenis van een gevluchte Russische familie in de jaren dertig en veertig. De schrijver zelf werd in 1923 in Berlijn uit Russisch-joodse ouders geboren.

Het aan de Prix Goncourt verbonden bedrag is slechts 50 francs, maar de winnaar haalt hoge oplagen. Van Le Testament Français van Andrej Makine werden vorig jaar 520.000 stuks verkocht.