'Broederoorlog' dreigt tussen Serviërs

SARAJEVO, 13 NOV. Binnen het leger van de Bosnische Serviërs blijft de controverse over het ontslag van legerleider Ratko Mladic aanleiding tot grote spanningen. De aanhangers van Mladic repten gisteren van een dreigende 'broederoorlog'.

Troepen loyaal aan Mladic brachten gisteren wegversperringen en controleposten aan rondom Mladic' hoofdkwartier in Han Pijesak in het oosten van Bosnië. Die actie werd veroordeeld door een woordvoerder van de politie van de Bosnische Serviërs, die sprak van “een daad van banditisme door illegale strijdkrachten”.

Volgens onbevestigde berichten namen Mladic' aanhangers bovendien een vice-premier, Miroslav Vjestica, en de minister van Defensie van de Servische Republiek in Bosnië, Milan Ninkovic, in gijzeling.

Medewerkers van Mladic zeiden gisteren dat politie-eenheden die trouw zijn aan de politieke leiding rond de president van de Servische Republiek, Biljana Plavsic, zich voorbereiden op een militaire confrontatie met de aanhang van Mladic. In een verklaring, die werd uitgegeven door Mladic' hoofdkwartier, werd gezegd dat onbekenden “illegaal zijn doorgedrongen in militaire objecten” en werd gewaarschuwd tegen “een broederoorlog”.

Mladic werd zaterdag met de hele top van het leger van de Bosnische Serviërs ontslagen door president Biljana Plavsic. Mladic, zo liet ze weten, was niet te handhaven wegens het standpunt van de internationale gemeenschap, die zijn ontslag en zijn berechting als oorlogsmisdadiger eist. De ontslagen van zijn medewerkers werden gemotiveerd met het argument van een reorganisatie binnen de strijdkrachten.

Volgens een honderdtal officieren van het leger van de Bosnische Serviërs zit Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs en voorganger van Plavsic, achter “de coup” tegen Mladic. “De coup tegen de chefs van staven is bedacht en geleid door Radovan Karadzic”, aldus een verklaring van de honderd officieren, die daaraan toevoegden het ontslag van Mladic niet te accepteren. Karadzic, die eerder dit jaar als president aftrad onder druk van de internationale gemeenschap, heeft vorig jaar al eens geprobeerd Mladic te ontslaan. Die poging mislukte.

De regering van Joegoslavië (Servië en Montenegro) heeft zich gisteren discreet in de ruzie in de Servische Republiek in Bosnië gemengd met wat sommige waarnemers zien als een bemiddelingspoging. De Joegoslavische vice-premier Nikola Sainovic sprak gisteren uitvoerig met Momcilo Krajisnik, de Servische vertegenwoordiger in het Bosnische staatspresidium. Het was de eerste keer in vier maanden dat een hoge vertegenwoordiger van de Bosnische Serviërs in Belgrado werd ontvangen. Sainovic, een vertrouweling van de Servische president Milosevic, heeft in het verleden vaak delicate missies in Bosnië uitgevoerd. (AFP, Reuter, AP)