Beurs voor het eerst door grens van 600 punten

AMSTERDAM, 13 NOV. Kort voor het middaguur was het zover. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen brak door de grens van 600 punten. Kort na het middaguur noteerde de AEX een winst van 3,29 punten en kwam daarmee uit op 600,88.

Het aandeel Endemol verloor vanmorgen 1,80 gulden op 57,70. Handelaren zien de oplopende verliezen bij Sport 7 als aanleiding voor het koersverlies. De obligatiemarkt was nagenoeg onveranderd en de dollar was iets hoger.

Aegon, Ahold, Unilever en Vendex behoorden tot de aandelen die een bijdrage leverden aan de doorbraak. Kabelfabrikant Draka meldde vanmorgen de overname van drie kabelfabrieken in Frankrijk met een omzet van ongeveer 135 miljoen gulden. Beleggers waardeerden de aankoop en duwden de koers omhoog met 1,70 tot 61,20 gulden.

Verzekeraar Aegon ging mee omhoog en boekte een winst van 1,80 gulden op 93 gulden. Daarbij speelde volgens handelaren een rol dat in Frankrijk de branchegenoten Axa en UAP gaan fuseren. Sommige beleggers houden iets vergelijkbaars ook in Nederland voor mogelijk. “Vreemd dat de koers omhoog gaat. Je zou die fusie ook als een bedreiging voor Aegon kunnen opvatten”, aldus een beursmakelaar.

Unilever steeg met 1,20 gulden tot 277,80. Het wasmiddelen- en voedingsconcern plukt nog steeds de vruchten van de kwartaalresultaten die het afgelopen vrijdag bekendmaakte.

De dollar was vanmorgen aan het begin van de handel op de Europese valutamarkten iets hoger. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6881 in vergelijking met een slotkoers van 1,6870 gisteren.

In New York steeg de dollar gisteravond tot 1,6905 gulden. Deze stijging was het gevolg van uitlatingen van Hans-Jürgen Krupp, bestuurslid van de Bundesbank. Die liet weten dat de koers van de dollar eigenlijk iets te laag is. De handel zag er kalm uit in afwachting van de Amerikaanse producentenprijzen later die dag. Die kunnen een aanwijzing geven voor de komende inflatie in de Verenigde Staten.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren voor de vijfde achtereenvolgende dag op een record geëindigd. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Winstnemingen bepaalden in het eerste uur de stemming. Het Dow Jones-koersgemiddelde eindigde uiteindelijk 10,45 punten hoger op 6266,05 punten.

Het herstel was te danken aan fondsen die tot in de afgelopen week niet hadden geprofiteerd van het gunstige klimaat op Wall Street. Daaronder waren Bethlehem Steel, AT&T en Westinghouse Electric. Ook Kodak deed het goed.

Halfgeleiderproducenten zoals Intel en Texas Instruments stegen fors in koers dank zij de goedgevulde orderportefeuille van de Amerikaanse industrie. Blijkens een overzicht van hun brancheorganisatie Semiconductor Industry Association was die orderpositie in oktober beter dan in enig eerdere maand dit jaar. Het Amerikaanse Magellan-fonds van Fidelity maakte gisteren bovendien bekend dat het in zijn portefeuille obligaties heeft vervangen door aandelen in de technologiesector.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio moest het stellen met een daling van de aandelenkoersen. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen daalde met 226,99 punten (1,1 procent) tot 20.797,44. Ook nu weer werd de gang van zaken bepaald door de ontwikkelingen op de termijnmarkt.