Beroemde filmposters geveild

LONDEN, 13 NOV. De poster van de film Casablanca (regie Michael Curtiz) bracht gisteren bij het veilinghuis Christie's in Londen 23.000 pond op, twee keer zoveel als verwacht. De poster maakte deel uit van de verzameling van Stanley Caidin, die een van de grootste filmposter-collecties bezit. Ze beslaan de periode 1900-1970. Veel van de posters zijn niet eerder geveild.

Verder werden posters geveild van de films Frankenstein uit 1931 en The Kid met Charlie Chaplin (1921). Posters van Hitchcock-films waren erg gewild: die van Vertigo werd verkocht voor 1.380 pond. Pas na de Eerste Wereldoorlog werden filmaffiches door kunstenaars en ontwerpers gemaakt. Voor die tijd werden films aangekondigd met de foto van een vrouw met een kaartje in haar hand. Daarop stonden de titel van de film en de bioscooptijden.