Agressie tot in de wandelgangen

ROTTERDAM, 13 NOV. De trainers vlogen elkaar in de haren, de spelers schopten elkaar tegen de schenen en de supporters vertaalden de agressie op het veld in hatelijke spreekkoren.

De enige neutrale partij was de scheidsrechter, maar hij had de wedstrijd tussen Feyenoord en NAC geen moment onder controle. Na negentig minuten officiële speeltijd, een half uur effectieve speeltijd en 48 overtredingen besloot arbiter Van Vliet dat het welletjes was. Feyenoord had met 1-0 gewonnen en mag zich weer even koploper in de eredivisie noemen.

Rotterdammers en Bredanaars liggen elkaar niet, gelet op rumoerige zaterdagavonden in de Bredase binnenstad. Feyenoord en NAC hebben in het verleden regelmatig ruzie gemaakt. In het oude stadion aan de Bredase Beatrixstraat heerste meestal een oorlogszuchtige sfeer als Feyenoord op bezoek kwam. De laatste jaren werd het veld omringd door containers, bewapende agenten en blaffende honden. Een risicowedstrijd dus.

Nog nooit was de vijandigheid zo groot als gisteravond in de Kuip. Na zeven gele en twee rode kaarten, redelijk verdeeld over beide partijen, was de veldslag binnen de lijnen voorbij. Maar in de catacomben gingen enkele Feyenoorders nog met een aantal NAC-spelers op de vuist. Het gevecht werd vervolgd door een verbale oorlog tussen beide trainers, die in de perszaal afzonderlijk van elkaar een analyse gaven.

Trainer Haan van Feyenoord wenste niet met trainer Rijsbergen van NAC achter dezelfde microfoon plaats te nemen. Vorig seizoen kregen de coaches ruzie, nadat Rijsbergen had gerefereerd aan het omkoopschandaal bij Standard Luik, waar Haan als speler met stille trom was vertrokken vlak voordat enkele ploeggenoten werden geschorst. “Jij was net op tijd naar Hongkong”, sprak Rijsbergen. “Jij moet je mond houden”, had Haan geantwoord.

Sindsdien wenst de beledigde coach zijn jennende collega niet meer te zien. Rijsbergen nam gisteren als eerste het woord en reageerde zijn teleurstelling af. “Het is heel triest dat meneer Haan hier niet is. Dat getuigt niet van sportiviteit. Hij zat constant te klappen als een van onze spelers een gele kaart kreeg aangesmeerd. Heel walgelijk allemaal. Meneer Haan is een valse man, hij heeft zelfs een valse parfum.”

Zoals een pragmatische trainer betaamt sprak Haan even later in zorgvuldige bewoordingen: “Ik ben wel gewend om van meneer Rijsbergen de schuld te krijgen. Ik weet wie het zegt. Hij heeft duidelijk problemen bij NAC en moet zich blijkbaar afreageren. Wij hebben de minste overtredingen gemaakt, dat zegt voldoende.”

De ironie wil dat Haan en Rijsbergen bij het WK '74 een succesvol gelegenheidskoppel vormden in het Nederlands elftal. De verschillende karakters vulden elkaar destijds goed aan. De sluwe vos (Haan) was de lepe libero, de trouwe lobbes (Rijsbergen) was de stoere mandekker. Als trainer zijn ze verder uit elkaar gegroeid. Haan charmeert met zijn twinkelende ogen en zijn Gronings-Vlaams-Duitse tongval. Rijsbergen imponeert met zijn norse gezicht en zijn Leidse accent.

Haan heeft momenteel meer geluk dan Rijsbergen. Feyenoord kan nog zo beroerd spelen, de meeste tegenstanders weten geen raad met het kluitjesvoetbal van de Rotterdammers. Feyenoord ontregelt het spel van de opponent en hoopt op een paar bevliegingen in eigen gelederen. Gisteravond was een rake kopbal genoeg voor drie punten. Zelfs de rode kaart voor Graff, die vlak voor rust Abdellaoui in het gezicht sloeg, bracht het elftal niet uit zijn evenwicht.

Het erbarmelijke spel van Feyenoord had volgens Haan een oorzaak. “NAC was te agressief en wij lieten ons te veel provoceren. Voetballers zoeken altijd de grens van het toelaatbare. In de rust heb ik geprobeerd mijn spelers tot bedaren te brengen. Dat is gelukt. Het is jammer dat onze goede reputatie een deukje heeft opgelopen. Feyenoord is namelijk heel clean aan de competitie begonnen.”

NAC kan dit seizoen de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Ondanks acht aankopen en de luxe van een nieuw stadion bevindt de club zich in de onderste regionen van de eredivisie. Met Stewart, Jalink, Abdellaoui en Van Galen beschikt NAC over een aantal technische voetballers, maar een eenheid vormen ze niet. Rijsbergen ergerde zich de afgelopen weken aan het slappe spel van zijn elftal. Voetballen over de grens van het toelaatbare bracht evenmin succes.

Ook met een numerieke meerderheid kon NAC geen vuist maken tegen Feyenoord. Vlak nadat verdediger Mukanya wegens een tweede gele kaart van het veld was gestuurd, kreeg NAC het loon van de angst. Koeman etaleerde zijn prachtige traptechniek en vond het hoofd van de vrijstaande Van Bronckhorst. In de resterende veertig minuten had NAC een veldoverwicht. De meeste spelers waren echter te opgewonden om de bal fatsoenlijk te raken. “We zitten in de hoek waar de klappen vallen”, sprak Rijsbergen met gevoel voor beeldspraak.

    • Jaap Bloembergen