AEX-index stijgt boven 600 punten, Endemol uit gratie

AMSTERDAM, 13 NOV. Op de Amsterdamse Effectenbeurs heeft de AEX-index vanmorgen de grens van 600 punten doorbroken. Een hoger slot van Wall Street gisteravond, een aantrekkende dollarkoers en een vaste obligatiemarkt ondersteunden de koersstijging van de aandelen die de index uitmaken. Het lokale fonds Endemol was een van de weinige aandelen die detoneerden op het Damrak, met een koersdaling van ruim 3 procent.

Op 8 januari van dit jaar brak de AEX-index voor het eerst door de grens van 500 punten. Rond het middaguur noteerde de AEX-index 600,88 punten, 3,29 punten of wel 0,55 procent hoger dan het slot van gisteren. Wall Street zette gisteren zijn recordreeks voort, met een slot voor het Dow Jones-gemiddelde van 6266,04 punten, een stijging van 10,44 punten. Afgezien van Amsterdam waren de aandelenbeurzen ook in de rest van Europa gunstig gestemd. Frankfurt stond tegen het middaguur 1,4 procent hoger op 2772 punten voor de DAX-index, die daarmee het vorige hoogterecord van 2744 punten van 8 november brak. Londen won een half procent op 3934 punten, maar blijft nog steeds onder het koersrecord van 4073,20 punten die de FTSE-index op 21 oktober doorbrak. Ook Parijs was gunstig gestemd, met een koersstijging van ruim een procent op 2229,13 punten. Het koersrecord van de CAC-index dateert overigens van lang geleden. Op 4 februari 1994 stond de Franse graadmeter voor de aandelenkoersen nog op 2360,90 punten.

Beursnieuwkomer Endemol moest vanochtend flink terrein prijsgeven vanwege de problemen bij Sport7. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), zo werd gisteren bekend, gaat bij de tv-producent opheldering gaat vragen over extra verliezen die Sport7 voorziet. Het bedrijf dat vorige week met groot succes op de beurs werd geïntroduceerd, stond vanmiddag vlak na het middaguur volkomen tegen de trend in op 57,80 gulden, een verlies van 1,70. Op dat moment waren bijna een half miljoen aandelen (in dubbeltelling) van hand tot hand gegaan. Gisteren moest Endemol al 1,30 gulden toegeven.

Volgens de hoekman die de handel in Endemol onder zijn hoede heeft, zijn het vooral kleinere beleggers die aandelen Endemol nu te koop aanbieden en voor een “klein sneeuwbaleffect” zorgen : “Het aandeel verliest nu omdat het publiek nu voor het eerst de link ziet tussen Endemol en Sport7.

Dat was tot nu toe erg onderbelicht.'' Zaterdag meldde deze krant dat Sport7 op een extra aanloopverlies van 175 miljoen gulden afstevent, waardoor de aandeelhouders waarschijnlijk met extra financiering over de brug moeten komen. Endemol beschikt over een belang van bijna 20 procent in Sport7 en een productiecontract. De vraag is of Endemol al niet voor de beursgang melding had moeten maken van de nieuwe verliezen bij het tv-station. Het aandeel Endemol ging vorige week vrijdag naar het Damrak met een introductiekoers van 48 gulden. De eerste notering was op die dag met 55,30 gulden al aanzienlijk hoger. Vorige week steeg Endemol door in de richting van een koersniveau boven 60 gulden, en noteerde maandag nog een record van 61,90 gulden.