Zakkenrollers zijn gevaar voor tram

AMSTERDAM, 12 NOV. Trambestuurders van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) zijn de afgelopen zes weken bedreigd door zakkenrollers. Dit heeft een woordvoerder van het GVB gezegd.

De afgelopen weken deden bestuurders hun beklag bij het bedrijf over intimiderende zakkenrollers. In één week werden zes aangiften gedaan. De zakkenrollers namen foto's van de bestuurder op de tram, of uitten mondelinge bedreigingen als: “We weten jou wel te vinden en je familie ook.”

De zakkenrollers voelen zich in hun activiteiten bedreigd omdat trambestuurders steeds vaker de passagiers attenderen op hun mogelijke aanwezigheid. De verbale intimidatie heeft op elk willekeurig moment plaats, maar meestal wanneer de tram het eindpunt van de rit nadert.

Zakkenrollers bevinden zich op vrijwel alle trams, aldus de woordvoerder. Door de passagiers voortdurend te waarschuwen is het aantal aangiften van zakkenrollerij met 40 procent gedaald.

Hoewel geen sprake is van daadwerkelijke mishandeling vindt het GVB de situatie onaanvaardbaar. Het bedrijf heeft bestuurders geadviseerd niet meer met zoveel woorden te waarschuwen tegen zakkenrollers, maar regelmatig 'Dames en heren, let op uw bezittingen' om te roepen. Naar verwachting zal deze tekst minder agressie oproepen, aldus de chef L. Egging. Voorts werkt het GVB nauw samen met de politie om zakkenrollers adequaat aan te pakken.

In het verleden hebben zich op verscheidene trams ernstige incidenten met messen voorgedaan wanneer passagiers een zakkenroller betrapten. En in augustus bezorgden twee zakkkenrollers op het Leidseplein een baby een schedelbasisfractuur. Zij duwden de moeder en haar baby de tram uit.