Tsjechië wil voor miljarden gas kopen

ROTTERDAM, 12 NOV. De Nederlandse Gasunie onderhandelt met de Tsjechische autoriteiten over mogelijke levering van 1 à 2 miljard kubieke meter aardgas per jaar, over een periode van 15 tot 20 jaar. De waarde van het contract zou rond de 200 miljoen gulden per jaar kunnen uitkomen. Dat heeft een woordvoerder van Gasunie vanochtend bevestigd.

Als het contract met Tsjechië er komt, zou dat een bescheiden uitbreiding betekenen van de 40 miljard kubieke meter gas die Nederland nu per jaar exporteert. Maar op dit moment zijn ook de Noorse en Russische gasleveranciers met Tsjechië in gesprek. “We hebben nog een lange commerciële weg te gaan”, zegt de woordvoerder.

Noorwegen en Nederland maken een goede kans omdat Tsjechië nu vrijwel geheel afhankelijk is van Russisch gas. De regering in Praag wil meer leveranciers om die dominantie te verminderen. Tijdens het bezoek van staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken) vorige week aan Praag hebben de Tsjechen nog eens van hun belangstelling voor Nederlands gas blijk gegeven.

Volgens Gasunie hebben ook andere Middeneuropese landen belangstelling voor gasleveranties uit Nederland. Behalve met Tsjechië zijn er contacten met Polen en Slowakije. Morgen spreekt de Slowaakse president, Michal Kovác, voor een tweedaags officieel bezoek in Nederland, met de top van Gasunie in Groningen.

Gasunie probeert haar handelsactiviteiten uit te breiden. In dit kader is eerder dit jaar een contract met het Russische energiebedrijf Gazprom afgesloten om vanaf het jaar 2000 gas uit Rusland te importeren. Tegen die tijd is dat nodig omdat de bekende reserves van Nederland naar verwachting niet veel meer zullen groeien, terwijl de exportverplichtingen nog jaren doorlopen.

Minister Wijers (Economische Zaken) heeft Gasunie toestemming verleend 240 miljoen kubieke meter aardgas per jaar extra te exporteren op voorwaarde dat tegelijk gas wordt geïmporteerd om de voorraden op peil te houden.

Het extra Nederlandse aanbod kan worden gebruikt voor exportcontracten naar nieuwe bestemmingen zoals Tsjechië, en voor verlenging van de contracten met Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Italië.