Steeds meer containers per binnenschip

Het vervoer van containers via de binnenvaart blijft sterk groeien. Dit jaar bedraagt die groei opnieuw 15 procent. Als deze trend zich voortzet, zal in 2005 de helft van het aantal containers per binnenschip worden vervoerd.

Dat zei directeur mr. A. Roos van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) gisteren op de ledenvergadering van zijn organisatie. Het zal volgens hem niet lang meer duren of de binnenvaart vervoert jaarlijks 1,5 miljoen teu (standaardcontainers van 20 voet). Momenteel gaat 40 procent van het internationale containervervoer via de binnenwateren. Bij containers met een bestemming binnen Nederland ligt dit op 20 procent. De toename van het aantal binnenvaartterminals in Nederland geeft de binnenvaart een goede steun in de rug, aldus Roos. Hij acht daarom de kans groot dat het aandeel van de binnenvaart in dit marktsegment op 50 procent ligt, zowel bij het internationale als het binnenlandse vervoer. Minister Jorritsma (Verkeer) kondigde voor de komende tijd extra aandacht aan voor het verbeteren van de regionale vaarwegen. “Door de verbetering van deze vaarwegen kunnen de daar aan gelegen bedrijven gebruik maken van grotere en efficiëntere schepen”, aldus de minister. Zij is van plan daarom dit jaar nog te komen met een plan van aanpak voor knelpunten in de Zuid-Willemsvaart en het Wilhelminakanaal.