Sorgdrager zal echtpaar aan VS uitleveren

DEN HAAG, 12 NOV. Het Amerikaanse echtpaar James en Cheryl Mooring wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dit heeft minister Sorgdrager (Justitie) besloten. James (41) en Cheryl (36) hangt in de Verenigde Staten een gevangenisstraf boven het hoofd wegens het telen van 257 weedplanten.

De Hoge Raad, het hoogste Nederlandse rechtscollege, bepaalde in oktober dat uitlevering van het echtpaar uit Arkansas toelaatbaar was. Tientallen bekende Nederlanders, onder wie Remco Campert, Kees van Kooten en Wim de Bie, deden een beroep op minister Sorgdrager om alsnog van uitlevering af te zien. Zij vinden het onaanvaardbaar dat het echtpaar voor wellicht twintig jaar de Amerikaanse gevangenis in kan gaan. In Nederland waren de Amerikanen al lang vrijgelaten, zo luidde één van de argumenten.

De Moorings werden een jaar geleden in Nederland aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. De politie had hen in 1994 aangehouden na een inval in hun boerderij ten noorden van Little Rock. Nadat ze op borgtocht waren vrijgelaten vluchtten de Moorings naar Nederland.

Sorgdrager stelt in antwoord op vragen van het Kamerlid Rabbae (GroenLinks) dat haar Amerikaanse ambtgenoot van Justitie, Reno, haar desgevraagd heeft laten weten dat de eventuele gevangenistraffen voor het echtpaar “naar verwachting aanzienlijk lager zullen uitvallen dan gesteld in de Nederlandse media”.

In Nederland werd gevreesd voor een straf van twintig jaar. Rabbae heeft gezegd Sorgdrager hierover te willen spreken in de Kamer. Dat kan op zijn vroegst volgende week omdat zij nu Curaçao en Aruba bezoekt.

De actiegroep Green Prisoners Release verwijt Sorgdrager niet te hebben willen luisteren naar de algemene opinie in Nederland. “Er zijn volgens het uitleveringsverdrag uitzonderingen mogelijk, maar daarvan heeft zij geen gebruik willen maken”, zegt een woordvoerder.

Sorgdrager zei gisteren in Willemstad (Curaçao) tegen het ANP dat het besluit onherroepelijk is. Zij zei dat de beslissing aan de minister toekomt, niet aan de Kamer. “Er is een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten en het uitgangspunt daarbij is dat een verzoek om uitlevering wordt gehonoreerd. Uitlevering kan alleen worden geweigerd als de doodstraf wordt opgelegd”, aldus Sorgdrager. “Als je een verdrag sluit, hou je je eraan. Een verdrag houdt ook een erkenning in van een ander rechtssysteem.” De minister vindt dat het echtpaar Mooring zelf het risico heeft genomen. “Je kunt niet van Nederland verwachten dat wij een soort vrijwaring zouden geven. Dat zou een aantrekkende werking hebben”, aldus Sorgdrager.

In de laatste richtlijn van het Nederlandse openbaar ministerie, geldig sinds 1 oktober, staat dat het in bezit hebben van honderd tot duizend hennepplanten wordt bedreigd met een strafeis van twee tot zes maanden gevangenis.