Sint Maarten

Foto: AMSTERDAM - Honderden kinderen en ouders hebben gisteravond meegelopen in een lampionnenoptocht in het Vondelpark ter ere van Sint Maarten. Onder begeleiding van een fanfare en Sint Maarten op zijn paard werd een rondje om de vijver in het Amsterdamse park gelopen. Na de optocht, die jaarlijks wordt georganiseerd door het Wijkcentrum van de Vondelpark- en Concertgebouwbuurt, belden de kinderen bij huizen aan om snoep op te halen. De kerkelijke feestdag is vernoemd naar de heilige Sint Maarten, ook wel Martinus van Tours genoemd. Hij was in de vierde eeuw na Christus de bisschop van Tours. De bisschop werd beroemd omdat hij aan de stadspoort van Amiens de helft van zijn mantel aan een bedelaar schonk. Dat wist niet iedereen. “Sint Maarten is snoepjesdag”, zei een vrouw die in een grote plastic tas het snoepgoed voor haar dochtertje droeg.

(Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)