Nieuwe aanklacht Sumitomo-zaak

TOKIO, 12 NOV. Het Japanse handelshuis Sumitomo heeft een tweede aanklacht ingediend tegen zijn voormalige werknemer Yasuo Hamanaka, die het bedrijf door ongeautoriseerde transacties op de internationale kopermarkt met een schuld van 2,6 miljard dollar heeft opgezadeld.

Vandaag diende Sumitomo een aanklacht wegens fraude in tegen Hamanaka (48), die op 22 oktober werd gearresteerd voor valsheid in geschrifte en sindsdien in voorarrest zit. Volgens de nieuwe aanklacht van Sumitomo zou Hamanaka in 1994 op valse voorwendsels 770 miljoen dollar hebben losgeweekt bij een dochteronderneming van het bedrijf in Hong Kong om zijn eigen verliezen te dekken. Hij zou het geld later hebben terugbetaald met winst uit handel die hij buiten de administratie van het bedrijf liet.

Na zijn arrestatie op 22 oktober wegens valsheid in geschrifte heeft Hamanaka volgens zijn advocaat op deze aanklacht bekend. Hij zou de handtekeningen van twee superieuren hebben vervalst voor een volmacht die hem vrije hand gaf in de handel in koper namens Sumitomo. Hamanaka ontkent tot dusver echter dat hij zou hebben gehandeld uit eigenbelang of dat hij de koperprijs op de wereldmarkt zou hebben proberen te manipuleren. Sumitomo heeft steeds beweerd dat Hamanaka individueel heeft gehandeld.