Nederlands goud bij Zwitserse handelsbanken

NEW YORK, 12 NOV. Zwitserse commerciële banken hebben in de Tweede Wereldoorlog goudstaven in hun kluizen gedeponeerd, die door de nazi-bezetters in Nederland bij elkaar waren geroofd.

Dit blijkt uit geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Financiën, die gisteren in New York zijn vrijgegeven. Tot dusver heeft Zwitserland steeds beweerd dat slechts de Zwitserse centrale bank zaken deed met de Duitse Reichsbank als het om goud ging. Maar uit de vrijgegeven papieren blijkt dat ook de Basler Handelsbank en de Schweizer Bankverein, beide gevestigd in Zürich, gedurende de oorlog goudstaven van het nazi-regime in ontvangst namen. Het zou gaan om goudstaven met een huidige waarde van ongeveer 35 miljoen gulden. Volgens het Joodse Wereldcongres is het goud geroofd uit Nederland. (Reuter)