'Nazi-politie schuldig aan moord op joden'

WASHINGTON, 12 NOV. Veel joden zijn in de Tweede Wereldoorlog gedood door gewone Duitse politiemannen en niet door de SS. De Britse inlichtingendienst was al in 1941 op de hoogte van de moordpartijen.

Dat concludeerde de Amerikaanse historicus Richard Breitman uit documenten die na de oorlog door de Britten beschikbaar zijn gesteld aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Breitman kreeg onlangs de beschikking over de documenten door zich te beroepen op de wet op de vrijheid van informatie.

Uit de documenten blijkt dat de Britse inlichtingendienst al in 1941 Duitse kortegolfboodschappen wist te onderscheppen en in staat was hun code te breken. In die boodschappen werd melding gemaakt van de massale moord op joden tijdens de Duitse aanval op Rusland in het najaar van 1941 door leden van de politie. In historisch onderzoek over de Tweede Wereldoorlog is de rol van de Duitse politie tot nu toe onderbelicht.

De Britse inlichtingendienst onderschepte berichten, zoals dat van 18 juli 1941 waarin werd gemeld dat de politie in Slonim bij een actie “1.153 joodse plunderaars” had gedood. Daarna werden duizenden van dat soort berichten ontvangen, totdat op 13 september Kurt Dalüge, het hoofd van de politie, via de radio waarschuwde dat er voorzichtiger moest worden omgegaan met meldingen over het aantal executies, om te voorkomen dat de vijand zou worden gealarmeerd. Kort voor die waarschuwing was er nog een bericht van een legercommandant, waarin hij meldt: “het totale aantal executies in mijn district bedraagt nu meer dan 30.000”.

Hoewel het door Breitman gebruikte materiaal onvolledig is en slechts een beperkte periode beslaat (juli-september 1941), werpt het een nieuw licht op de jodenvervolging. Volgens Breitman zijn er meer joden vermoord dan de zes miljoen waarvan tot nu toe door historici wordt uitgegaan. Hoeveel meer is moeilijk te zeggen. “Je zou een simpele optelsom kunnen maken van het aantal dat wordt genoemd in de documenten”, aldus Breitman. Die cijfers zouden volgens hem ook geëxtrapoleerd kunnen worden naar de hele oorlogsperiode, waardoor het aantal slachtoffers veel hoger zou uitvallen. “Ik vermoed dat de waarheid ergens in het midden ligt”, aldus Breitman. (Reuter, AFP)