Met kilt en doedelzak naar slagveld

Netwerk: De Slag om de Somme. Ned.1, 20.25-20.59u.

Tachtig jaar geleden vond in Noordwest-Frankrijk een van de meest dramatische veldslagen van deze eeuw plaats. Qua tragiek en gruwelijkheid komt de slag om de Somme waarschijnlijk slechts overeen met die om Stalingrad (eind 1942) en diverse Amerikaanse operaties in het voorjaar van 1945 in de Pacific.

Aan de Slag om de Somme (1 juli-18 november 1916) waarbij op de eerste dag alleen al twintigduizend Britten werden gedood, besteed Netwerk vanavond uitvoerig aandacht. Dit gebeurt aan de hand van de 101-jarige Schotse oorlogsveteraan Robert Burns. Burns was negentien toen hij zich in 1914 vrijwillig meldde bij de Queen's Own Cameron Highlanders, een Schots bataljon met doedelzak en in kilt.

Een half jaar later vertrok Burns' bataljon naar het westelijke front. De Britse troepen kwamen de Franse bondgenoot te hulp door een tweede front in het gebied van de Somme te openen terwijl de Franse troepen het bij Verdun nog zwaar te verduren hadden. Het front bij de Somme werd een catastrofe. Toen de strijd vierenhalve maand later werd geschorst hadden noch de Duitsers noch de Britten en Fransen iets gewonnen. De hele strijd was slechts collectieve madness met in het totaal meer dan een 1,1 miljoen doden aan beide kanten. Helaas wordt in de korte documentaire van Netwerk maar nauwelijks ingegaan op de krankzinnigheid van de Eerste Wereldoorlog en blijft de Slag om de Somme zo beperkt tot niet meer dan een gruwelijk incident.

    • Frits Groeneveld