Libië mobiliseert tegen Eurofor

TRIPOLI, 12 NOV. De Libische leider Moammar Gaddafi heeft zich gisteren woedend gekeerd tegen de vorming van een gemeenschappelijke brigade door Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.

“Ze voeren oorlog. Dit kan worden beschouwd als een oorlogsverklaring door Europa”, zei Gaddafi in een televisietoespraak over de vorming van Eurofor. “Ik heb de leiders van de Arabische staten op de hoogte gesteld (..) dat we een volledige mobilisatie hebben afgekondigd en dat we oprukken naar de kusten van de Middellandse Zee en dat we de vinger aan de trekker hebben”.

Eurofor heeft als belangrijkste taak snelle-interventie-acties in het kader van humanitaire operaties of vredesmissies van de Westeuropese Unie of de NAVO.

Volgens de Italiaanse minister van Defensie, Andreatta, zal de macht “onze landen een instrument geven dat een gemeenschappelijke veiligheidspolitiek kan versterken”. Maar volgens Gaddafi is dit “een nieuw avontuur, een nieuw internationaal terrorisme”. (Reuter)