Laatste top van de eeuw ontregelt Rome

ROME, 12 NOV. Het wordt de laatste mondiale top van de eeuw, en daarom moeten de Romeinen zoveel mogelijk binnenblijven, mogen de scholieren twee uur later beginnen, slaat de metro een halte over en zal het toch al chaotische verkeer in de eeuwige stad op veel plaatsen waarschijnlijk helemaal vast komen te zitten.

Voor de vijf dagen duren Wereldvoedseltop die morgen begint op het hoofdkwartier van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, worden ongeveer 15.000 mensen verwacht. Hoeveel staatshoofden en regeringsleiders er precies komen wil de FAO nog steeds niet zeggen, “uit veiligheidsoverwegingen”.

Maar de komst van kopstukken als de Cubaanse leider Fidel Castro en de Chinese premier Li Peng lijkt zeker. Om de gasten van de 173 delegaties te begeleiden en te bewaken, zijn vierduizend extra politie-agenten opgeroepen. Twee belangrijke verkeersaders bij het FAO-gebouw zijn afgesloten. De metro stopt er niet meer - de delegaties komen toch per auto. Het zal een komen en gaan worden van Lancia's en Mercedessen die zich, voorafgegaan door motorpolitie, een weg moeten banen door de stad. “Ik vraag de Romeinen om geduld en begrip”, zei burgemeester Francesco Rutelli gisteren. “Blijf zoveel mogelijk binnen en gebruik de auto zo weinig mogelijk.”

Bij de opening morgen komt het verkeer waarschijnlijk helemaal vast te zitten. De paus moet van het Vaticaan en president Scalfaro van het presidentiële paleis. Daarom beginnen de scholen in het centrum twee uur later, om de verkeersdruk 's ochtends te verminderen.

De gangen in het grote wit-marmeren FAO-gebouw, dat vroeger onderdak bood aan het ministerie van Koloniën, ogen nu nog verlaten. Honderden stafleden en administratieve medewerkers zijn een paar dagen met vakantie gestuurd of hebben thuiswerk opgekregen. Hun kamers moeten worden gebruikt voor de delegaties. Het gebouw zelf heeft een opknapbeurt ondergaan voor de top. In de hal bij de ingang is een aantal museumstukken uit de Romeinse tijd gemetseld - niemand weet te vertellen of ze daar ook mogen blijven na de top.

De top speelt zich voornamelijk af in het FAO-gebouw, al hebben niet-gouvernementele organisaties op andere plaatsen in de stad allerlei activiteiten georganiseerd. Voor donderdagavond heeft de gemeente een fakkeltocht georganiseerd van het Capitool naar het Colosseum, gevolgd door een concert.

Als 'opwarmer' voor de top heeft de FAO gisteren zijn maandelijkse Food Outlook gepresenteerd, een overzicht van de actuele voedselsiuatie. Die ziet er goed uit: de oogst is groot en de voorraden stijgen, al blijven ze onder het minimumniveau dat de FAO noodzakelijk acht voor voedselzekerheid.

Jacques Diouf, de directeur-generaal van de FAO, wijst erop dat achter deze gunstige cijfers dramatische problemen van honger en ondervoeding schuil gaan. De top moet daar weer de aandacht op vestigen. “We leven in een wereld van het beeld”, zei hij vorige week tegen deze krant. “Daarmee moet je de aandacht krijgen van personen. De top moet daarbij helpen, om mensen de elementen te geven om nu te weten wat er morgen gebeurt. We moeten handelen voordat er mensen dood gaan.”