Feyenoord eist erkenning KNVB

ROTTERDAM, 12 NOV. Het sectiebestuur van de KNVB dient eerst de rechten van Feyenoord te erkennen. Dan pas wil de Rotterdamse club de onderhandelingen openen over een mogelijke schikking in het geschil over de uitzendrechten. “Het gaat eerst om het principe, daarna pas om het geld”, liet voorzitter J. van den Herik gisteren uit Cyprus weten. De sportzender SuperSport beraadt zich op juridische stappen tegen Sport7.

Feyenoord is ontstemd over de wijze waarop de KNVB heeft gereageerd op het tussenarrest van het Amsterdamse gerechtshof. Rechter J. Willems bepaalde vrijdag dat Feyenoord zelf mag beslissen of thuisduels van de club rechtstreeks worden uitgezonden. Voorzitter J. Staatsen zei zaterdag dat zijn sectiebestuur de reglementen en statuten zo snel mogelijk wil aanpassen. En dat de KNVB op korte termijn Feyenoord uitnodigt voor een gesprek. Via de raadslieden van beide partijen zijn de eerste afspraken gemaakt.

“De KNVB wil de statuten en reglementen repareren opdat we de rechten op onze thuiswedstrijden toch weer kwijtraken”, zei Van den Herik. “Zo werkt het natuurlijk niet. Het is een handigheidje, een koninklijke bond onwaardig. Het wordt de hoogste tijd dat bondsvoorzitter Sprengers ingrijpt. Want wat Staatsen nu probeert, mist elk niveau.”

SuperSport, het sportkanaal van abonneezender Filmnet, overweegt juridische maatregelen tegen Sport7. Dit in verband met de weigering van Feyenoord om de rechten op uitzending vrij te geven van de voetbalwedstrijd Feyenoord-NAC van vanavond. Feyenoord weigerde gisteren hierover een gesprek aan te gaan met SuperSport. De abonneezender verwierf afgelopen zomer krachtens een sublicentie met Sport7 de uitzendrechten op 34 competitieduels uit de eredivisie en 34 wedstrijden uit de eerste divisie. Vanavond zal SuperSport terugvallen op uitzending van de wedstrijd Heerenveen-De Graafschap.

Ook NAC voelt zich gedupeerd door het vervallen van de rechtstreekse tv-uitzending van de wedstrijd tegen Feyenoord. “Onze shirtsponsor mist hierdoor exposure”, aldus voorzitter J. Peek in NOS Langs de Lijn. “Juristen zijn aan het uitzoeken of we voor een schadevergoeding bij de KNVB of Feyenoord moeten zijn.”