Estefan swingt voor familiefoto's

Concert: Gloria Estefan. Gehoord: 11/11 Ahoy', Rotterdam. Herhaling: 12/11 en 14/11 Ahoy', Rotterdam.

Nederlanders zijn bedaarde feestvierders, zo bleek gisteravond in de Rotterdamse Ahoy'. Al staat men oog in oog met het Caraïbische temperament van zangeres Gloria Estefan, en schettert er een zestienkoppige band, charmant chaotisch opgesteld als een ouderwets Cubaans showorkest, het publiek blijft schijnbaar onaangedaan. In de bijna uitverkochte zaal bewogen de meeste fans niet meer dan een hand of een voet.

Dat het publiek geen grotere overgave liet zien, zou hoogstens te wijten kunnen zijn aan de ontoereikende geluidsinstallatie die de trompetten, de conga's, gitaren en elektrische piano als een samengeklonterde brei weergaf. Estefan zelf slaagde er wel in om overal bovenuit te klinken. De kleine zangeres uit Miami heeft geen bijzonder karakteristieke stem, maar wel een grote reikwijdte. Wat Estefan van het hart moet wordt er, desnoods met schel overslaande stem, nog uit geperst.

Gloria Estefan en haar man Emilio Estefan jr. zijn sinds een jaar of twaalfsuccesvol. Hun repertoire, zo bleek ook gisteravond, valt in twee soorten songs uiteen. Er zijn de gedragen, soms nogal sentimentele, ballades, waar de groep de laatste jaren de grootste hits mee scoorde, en de Zuidamerikaanse feestnummers. Die laatste zijn veelal covers van klassieke salsa-liedjes, of naar dat voorbeeld toegesneden eigen composities. In de Ahoy' werden die twee categorieën keurig afgewisseld. Maar voor de verlevendiging wijkt men bovendien nog al eens uit naar Philly-soulcovers, die gisteravond bloedeloos klonken.

Estefan, minder beweeglijk dan bij haar optreden van vijf jaar geleden, is een beschaafde 'ster'. Ze toonde foto's uit haar familiealbum op het videoscherm, meende in het publiek gezichten te herkennen van de vorige keer en zong nog eens een ballade. Maar het waren de wervelende nummers waar de fans voor uit de stoelen kwamen. Tegen het einde, toen de percussionisten, blazers, gitaristen, achtergrondzangers en Gloria zelf, zich inspanden voor een ratelend Party Time, gaf de zaal zich dan toch gewonnen.

    • Hester Carvalho