Duitse Hof steunt berechting Oostduiters

BERLIJN, 11 NOV. Het Constitutionele Hof in Duitsland steunt een gerechtelijke uitspraak tegen drie voormalige leiders van Oost-Duitsland.

De drie Oostduitse leiders, onder wie voormalig minister van Defensie Heinz Kessler, zijn in 1993 door een federale rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier en een half tot zeven jaar. Zij werden verantwoordelijk geacht voor het bevel om Oostduitsers die probeerden over de grens te vluchten, dood te schieten.

Tot nu toe bestonden er echter twijfels over de vraag of in een verenigd Duitsland recht kan worden gesproken over voormalige Oost-Duitse leiders. Het Hof heeft nu geoordeeld dat de Oostduitse wet die grensbewakers zou verplichten om te schieten op eigen burgers die probeerden hun land te ontvluchten, in strijd is met internationale mensenrechten.

In september werden ook al zes grensbewakers tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. (AP)