'Canada bereid vredesmacht voor Zaïre te leiden'

NEW YORK/KIGALI, 12 NOV. Canada is bereid het bevel te voeren over een internationale vredesmacht die de vluchtelingen in Oost-Zaïre moet helpen. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Boutros-Ghali vanochtend in Rome bevestigd.

De Canadese ambassadeur bij de VN, Robert Fowler, zou tijdens een informele bijeenkomst van de VN in New York hebben aangeboden troepen bij te dragen aan een internationale vredesmacht die zo snel mogelijk moet worden ingezet in Oost-Zaïre. Canada zou ook het bevel over de vredesmacht willen voeren. De Canadese regering heeft de berichten nog niet bevestigd.

Frankrijk, Spanje, Italië, Mali, Zuid-Afrika en Nederland zijn in principe bereid troepen beschikbaar te stellen voor een internationale vredesmacht. Frankrijk wil duizend soldaten bijdragen en zou een vredesoperatie willen leiden rondom de luchthaven van Bukavu, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu. De Verenigde Naties en Groot-Brittannië hebben nog niet besloten of zij troepen sturen. De VS zouden volgens onbevestigde berichten van VN-diplomaten acties bij de luchthaven van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, willen coördineren.

Het Nederlandse ministerie van Defensie is begonnen aan voorbereidingen voor uitzending van troepen naar Zaïre. Vandaag worden 270 militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen ingeënt. Deze maatregelen betekenen, aldus een woordvoerder van Defensie, nog niet dat de regering al een besluit heeft genomen over het sturen van troepen. Het wachten is op een beslissing van de VN-Veiligheidsraad. De fracties van het CDA en de VVD in de Kamer staan zeer gereserveerd tegenover uitzending van militairen naar Zaïre. D66 en PvdA staan er positiever tegenover.

Medewerkers van de VN en buitenlandse hulporganisaties zijn gisteren naar de Zaïrese stad Goma gereisd om hun werk te hervatten. Het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de VN heeft een konvooi gestuurd met 16 ton voedsel. De rebellen gaven zondag toestemming hulp te sturen naar Goma, maar er is nog geen contact toegestaan met de honderdduizenden vluchtelingen ten westen van de stad. De Zaïrese minister van Informatie, Makeli, heeft buitenlandse hulporganisaties gisteren gewaarschuwd geen akkoorden te sluiten met de rebellen. (AFP, Reuter)